Viering 50 jaar Arthouse films in Heerlen in Royal Theater

Foto: Filmhuis De Spiegel

Vijftig jaar geleden werden in Heerlen voor het eerst films vertoond buiten de bestaande bioscopen om. Dat gebeurde in vormingscentrum Inpoet aan de Klompstraat waar Richard Verheul de Cineclub oprichtte. De stad kon zo kennis maken met de Nouvelle Vague, de Italiaanse Neo Realisten en de Russische Avantgarde.

Dat halve eeuwfeest wordt door filmhuis De Spiegel gevierd. De Spiegel staat op 24 februari stil bij die mijlpaal. Niet alleen met de vertoning van een bijzondere film, maar ook door hun feestelijk avondprogramma Wintergasten. Dat vindt allemaal plaats op een zeer bijzonder en passende lokatie, namelijk in het inmiddels 80 jaar oude Royal Theater in Heerlen.

Middagprogramma: ‘Les Uns et les Autres’ (1981)

Eindelijk terug op het witte doek. En ook nog eens digitaal gerestaureerd! Een drie uur durend cinematografisch meesterwerk van Claude Lelouch. Het portret van vier muzikale families vóór, tijdens en ná de Tweede Wereldoorlog maakte bij verschijning in 1981 grote indruk. Vier muzikale families, uit Frankrijk (variété), Amerika (jazz), Duitsland (klassiek) en Rusland (ballet), worden gevolgd van 1936 tot in 1980 waarbij de diverse wegen en ontwikkelingen zich in de finale uiteindelijk kruisen op een UNICEF-gala in Parijs, met de wervelende choreografie bij Maurice Ravels Boléro.

  • Aanvang: 14:00 uur
  • Entree: € 10,-
  • Gratis voor spiegelpashouders.

Avondprogramma: Wintergasten

‘Wintergasten’ is een theaterprogramma à la Zomergasten waarin bezoekers (u bijvoorbeeld!) én prominente Parkstedelingen hun favoriete films toelichten. Het zit boordevol met filmfragmenten en persoonlijke herinneringen. Het is een ode aan de cinema en vooral aan wat zij voor mensen kan betekenen.

  • Aanvang: 19:00 uur.
  • Entree: gratis, wel dient u zich aan te melden.
  • De muzikale omlijsting wordt verzorgd door The COODER CONNECTION

Wat is uw favoriet(e) film(fragment)?

Filmhuis De Spiegel zou graag van u willen weten welke film of welk filmfragment op u de meeste indruk heeft gemaakt. En is vooral benieuwd naar waarom dat voor u zo is. Aarzel daarom niet en stuur uw verhaal naar [email protected] of geef het af aan een van de kassamedewerkers. Vraag gerust ook in uw omgeving aan iedereen om hun verhaal in te sturen.

Wellicht benaderen zij u om deel te nemen aan Wintergasten, maar ook als u dat niet wil, loont het in ieder geval om toch uw persoonlijke verhaal in te sturen. Onder alle inzendingen worden namelijk 10 maal een Spiegelpas en 10 maal 2 vrijkaartjes verloot.