Afhaalrestaurant AbuSassie kookt eten zoals de Turkse mensen het thuis maken

Foto: Heerlen.nieuws.nl

In de Willemstraat in Heerlen, op nummer 105, ligt sinds bijna twee jaar afhaalrestaurant AbuSassie. Abuzer en Saskia koken en verkopen hier vanuit hun ‘winkel’ lekkere Turkse gerechten die op de traditionele manier worden bereid.
Bij de onlangs gehouden actie “Zet een ondernemer in het zonnetje” ontvingen zij veel lovende reacties, hetgeen ons niet alleen nieuwsgierig maar ook hongerig maakte.

Vakantieliefde

De ontstaansgeschiedenis van afhaalrestaurant AbuSassie spreekt evenveel tot de verbeelding als het eten dat er wordt gekookt. Sowieso een gevalletje ‘vakantieliefde’, blijkt als Saskia vertelt hoe ze Abuzer heeft ontmoet.
“We zijn een ‘stelletje grenzeloos verliefd op leeftijd’. Ik heb Abu tijdens een vakantie in Side leren kennen. Hij was een soort tussenpersoon in ons hotel, die excursies en tripjes aanbood aan de vakantiegasten. Ik vond het meteen een leuke man, en op de laatste avond hebben we onze gegevens uitgewisseld. Twee maanden later ben ik teruggegaan, en het voelde meteen goed tussen ons. In de twee jaar daarop ben ik nog 12 keer in Turkije geweest. Daarna zijn we in Turkije getrouwd, we hebben toen met 35 man een week lang gefeest in het hotel.”

Nederland

Samen terug in Nederland. “Wat ga je dan doen? Ik heb een volledige baan bij de gemeente, maar hoe kwam Abuzer in Nederland aan het werk? Hij wilde integreren en de taal leren. Hij is van origine bakker, en kookte graag. Maakte de lekkerste gerechten voor mij.
Via Thuisafgehaald is hij toen gaan koken. De opzet van Thuisafgehaald is dat thuiskoks maaltijden delen met de buren. Zo kon hij het koken perfectioneren en tegelijkertijd zijn hobby inzetten om in contact te komen met buurtgenoten en al doende ook kennis over de Nederlandse taal opdoen.”

Winkeltje spelen

Dat resulteerde in april 2016 in AbuSassie, hun afhaalrestaurant in de Willemstraat.
“We koken wat de Turkse mensen thuis eten, niet wat je in Nederland doorgaans in de Turkse restaurants krijgt. Vooral het gebruik van de originele Turkse kruiden is daarbij erg belangrijk. Die nemen we altijd vanuit Turkije mee als we op vakantie gaan. Soms wel een koffer vol. Paprikapoeder bijvoorbeeld. Dat wordt in Turkije nog zelf gemaakt. Dat verschilt enorm in smaak met het poeder dat je kant-en-klaar koopt.”
Abuzer kookt alles vers. Ook koopt hij zelf alle ingrediënten in. Niet per bulk. Hij moet alles zelf zien, voelen en proeven. “De rijst die we gebruiken is bijvoorbeeld iets duurder dan die bij de groothandel te koop is, maar hij is dan ook gewoon veel lekkerder. En daar gaat het natuurlijk om.”
Saskia werkt drie dagen per week in de ‘winkel’ zoals ze de zaak zelf noemen. “Drie dagen winkeltje spelen. Klanten helpen, heel erg leuk.”

Meneer van de rijst

Veel mensen hebben de weg naar AbuSassie inmiddels gevonden. Dat zijn vooral Nederlanders, vertelt Saskia, toch zeker negentig procent van de klandizie. “Turkse mensen halen niet vaak af, die koken zelf”, weet Abuzer. “Er komen wel twee Turken uit België hier afhalen. Ook een aantal Marokkanen komt vaker hier wat kopen. Maar de hoofdmoot is toch Nederlands.” Grappig om te vertellen is dat bij een van de Nederlandse gezinnen de kinderen voor AbuSassie kiezen als hun gevraagd wordt wat ze willen eten. Dan willen ze het eten van ‘de meneer van de rijst’.

Specialiteiten

Zo werd Saskia’s ‘man van de reis’ in Side de ‘meneer van de rijst’ in Heerlen.
En het moet gezegd, de pilav (Turkse rijst) van Abuzer streelt de smaakpapillen. Bereid op de manier zoals de mensen in Turkije het thuis maken. Evenals de tal van andere gerechten die in hun winkel over de toonbank gaan. Zijn er nog bepaalde specialiteiten?
“Eigenlijk is alles lekker. Een van onze hardlopers is de Turkse pizza. Die verschilt door de bodem van zijn Italiaanse naamgenoot, en is heel rijkelijk belegd met groenten en vlees. Maar die maken we niet iedere dag, en we zijn beperkt in de capaciteit daarvoor. We kunnen dan 25 porties van twee pizza’s maken, en laatst waren die allemaal binnen 7 minuten besteld door onze klanten.
Daarnaast valt dus onze pilav erg in de smaak, en ‘Tavuksote’: lekkere kip die op een speciale manier is gekruid. Daarnaast hebben we altijd twee vegetarische gerechten, bijvoorbeeld een aubergineschotel.
We werken met dagmenu’s, die bestaan uit pilav, salade, tzatzikisaus, Turks brood en een keuze uit vlees, vis of een vegetarisch gerecht.”

Informatie AbuSassie

  • Willemstraat 105
  • 6412 AR Heerlen
  • www.facebook.com/abusassie
  • [email protected]
  • App: 06-28708287
  • Openingstijden: maandag tot en met vrijdag 15.00 – 19.00 uur.
  • Ook beschikbaar voor catering bij uw feestelijke gelegenheden.