Vierde VPRO Tegenlicht Meet Up in Heerlen: ‘Kwestie van vertrouwen’

Foto:

Dinsdag 30 januari 2018, vanaf 19.30 uur vindt in Café Pelt de vierde “VPRO Tegenlicht Meet Up” plaats. Thema en gespreksonderwerp ditmaal is ‘Kwestie van vertrouwen’.

Tal van vragen komen die avond aan de orde. Fake news, gehackte verkiezingen en online beïnvloeding van wereldleiders: heeft het vertrouwen in politici, media en bedrijven een dieptepunt bereikt? En is dat vertrouwen nog te herstellen?
Is dat verlies van vertrouwen te herleiden naar ons digitale leven, de globalisering en hoe los je het op?

De Meet Up start met het vertonen van de Tegenlichtaflevering ‘Een kwestie van vertrouwen’.

De invloed van media en digitalisering

Daarna zullen Theo Ploeg, socioloog en docent bij Interdisciplinary Arts Maastricht (iArts Maastricht) Academy of Media Design and Technology én Vince Meens ‘Mister Blockchain’, Manager Entrepreneurship Development bij Brightlands Smart Services Campus kort hun visie geven op de invloed van media en digitalisering op ons vertrouwen en de voor- en nadelen daarvan. Welke voorbeelden zien we in en rondom Heerlen?

Vervolgens is er gelegenheid tot gesprek en discussie.

Nadere informatie:

  • Rondom de documentaires van het VPRO-programma Tegenlicht worden her en der in den lande Meet Ups georganiseerd. Dit zijn bijeenkomsten waar over een uitzending van Tegenlicht wordt nagepraat. Tegenlicht Meet Ups zijn in beginsel vormvrij. Het enige vereiste is dat er een onderwerp aan de orde komt uit een aflevering van VPRO Tegenlicht.
  • In café Pelt vinden regelmatig publieksactiviteiten plaats zoals de Quiznight, de talkshow Noa de Mes en het Café Mondiaal. De Tegenlicht Meet Ups sluiten hier ‘naadloos’ op aan.
  • De Tegenlicht Meet Ups in café Pelt worden georganiseerd door een klein groepje mensen dat momenteel bestaat uit Erik Duijsings, Frits Pelt, Cynthia Smeets en Harrie Winteraeken. In beginsel vinden de Meet Ups één keer per maand plaats op een dinsdagavond. Voor meer informatie kunt u terecht bij Harrie Winteraeken.
  • Informatie over de VPRO Tegenlicht aflevering ‘Kwestie van vertrouwen’ van 10-9-2017:
    “In 2017 gebeurde iets opmerkelijks. Volgens het mondiaal opererende communicatie- en marketingbureau Edelman daalde voor het eerst sinds de start van de 21e eeuw het vertrouwen van burgers in politici, media en bedrijven. Dit concludeerden zij op basis van onderzoek dat het bureau al jaren produceert voor hun jaarlijkse ‘Trust Barometer‘. Harde feiten hebben concurrentie gekregen van ‘alternative facts’, waarin machtsbeluste politici als Trump, Poetin en Erdogan grossieren, Twitterbots en buitenlandse hackers blijken verkiezingen te hebben gemanipuleerd.”

Info:

  • ‘Kwestie van vertrouwen’
  • VPRO Tegenlicht Meet Up in Heerlen
  • Dinsdag 30 januari 2018, vanaf 19.30 uur
  • Café Pelt, Pancratiusplein 48, 6411 JZ Heerlen