Limburgse provinciale wegen als verkeerveiligste ervaren

Foto: Provincie Limburg

Automobilisten beleven de algemene verkeersveiligheid op de Limburgse provinciale wegen in 2017 met 76% als hoogste van alle provincies. Ook is maar liefst 84% van de automobilisten tevreden over de Provincie Limburg als beheerder van provinciale wegen.

De Provincie Limburg komt dus goed uit de bus in het wegbelevingsonderzoek, een onderzoek dat elke twee jaar plaatsvindt in samenwerking met verschillende gemeenten, provincies en Rijkswaterstaat. Opdrachtgever is het platform Wegbeheerders Ontmoeten Wegbeheerders (WOW).
De resultaten van dit onderzoek spelen een rol bij het provinciaal beleid.

Wegervaring

Weggebruikers is via een online vragenlijst gevraagd naar hun ervaringen over de weg waar zij hun laatste rit hebben gemaakt. Van de 4080 weggebruikers die in 2017 online hun mening gaven over de beleving van hun laatst gereden rit op nationale en provinciale wegen, waren er 318 (8%) uit Limburg. Gedeputeerde Eric Geurts (Mobiliteit en Verkeersveiligheid): “Een hoge score in een belevingsonderzoek is mooi, maar het is ook goed dat er nog verbeterpunten zijn. In onze provincie zet ik me in voor goed bereikbare gebieden waarbij verkeersveiligheid hoog in het vaandel staat, evenals een goede kwaliteit van wegen.”

Algemeen wegbeheer

Automobilisten zijn tevreden over wegbeheer van de Provincie Limburg, met scores die rond het Nederlands gemiddelde liggen. Zo is de tevredenheid in Limburg over de kwaliteit van het wegdek 88%, over het wegonderhoud 80%, over het rijcomfort 81%, de staat van het wegdek 87%. Verbeterpunten zijn doorstroming met 68%, uitvoering van wegwerkzaamheden met 62% en de informatie over files, snelheden en wegwerkzaamheden met 72%. Op deze punten scoort Limburg wel beduidend hoger dan het Nederlandse gemiddelde.

Aandachtspunten

Limburg scoort slechter dan het Nederlands gemiddelde bij de doorstroming tijdens werkzaamheden. Van de ondervraagde weggebruikers is 11% hierover ontevreden. Er zijn in de afgelopen periode relatief veel werkzaamheden geweest in Limburg. Met name rondom Maastricht (A2 tunnel) en in Parkstad (aanleg Buitenring).
De doorstroming bij incidenten is daarnaast op het Limburgse hoofdwegennet nog lang niet op orde. Dit komt door belangrijke verkeersaders zoals de A2 of de A67. Bij ongevallen moet het verkeer over ontoereikende provinciale en gemeentelijke wegen worden omgeleid. Dit speelt vooral op de A2 tussen Kerensheide en knooppunt Het Vonderen. Een te geringe robuustheid veroorzaakt dan gauw grote files op het betreffende hoofdwegennet.

Verkeersveiligheid

“We blijven als Provincie Limburg streven naar minder verkeersslachtoffers en een hogere verkeersveiligheid.”

De algemene verkeersveiligheid op de Limburgse provinciale wegen wordt in 2017 interprovinciaal als hoogste beleefd. 76% is hierover bovengemiddeld tevreden. Bij alle provincies samen is dit een belangrijk verbeterpunt met beleidsimpact: 69% is daar maar tevreden. Deze beleving van verkeersveiligheid is echter niet terug te zien in een daling van het aantal dodelijke slachtoffers op provinciale wegen in Limburg. Geurts: “We blijven als Provincie Limburg streven naar minder verkeersslachtoffers en een hogere verkeersveiligheid.”