Maandagavond 22 januari geeft Adri Weijenberg een lezing getiteld "De bezetting en bevrijding van Oostelijk Zuid-Limburg". Deze lezing wordt georganiseerd door Kring Parkstad van het LGOG, het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap.
Plaats van handeling van deze voordracht is het Bernardinuscollege, aan de Akerstraat 95 in Heerlen. Aanvang 19.30 uur.
De Tweede Wereldoorlog was een indringende periode, ook voor de grotere en kleinere gemeenschappen in Oostelijk Zuid-Limburg. De vele verhalen domineren nog steeds het collectieve geheugen. Veel van deze verhalen zijn gelukkig vastgelegd. Plaatselijke Heemkundeverenigingen hebben hierbij verdienstelijk werk geleverd.
Hierbij maakten zij dankbaar gebruik van het "oorlogsdagboek" van pastoor Henricus Jongen, parochieherder van Wahlwiller en Nijswiller (1934-1944) en vanaf 1944 van Vijlen.
Veel komt in zijn boekwerk aan de orde: de snelle overrompeling in mei 1940, de klokkenroof, de positie van de abdij Sint Benedictusberg, de luchtbeschermingsdienst, verzet en verraad, piloten- en krijgsgevangenenhulp, de "klap van Wittem", de evacuatie van Kerkrade en de komst van de Amerikanen.
Adri Weijenberg is in het dagelijks leven docent Engels aan het Bernardinuscollege. Adri hielp mee bij onderzoek en publicaties rond de Tweede Wereldoorlog in Oostelijk Zuid-Limburg. Al vele jaren is hij betrokken bij grootschalige herdenkingsactiviteiten vanuit de Heemkundevereniging Nijswiller, maar ook in Arnhem.