Zondag 31 december: zesde editie Oudejaarsloop Heerlen

Foto: Oudejaarsloop Heerlen

Zondag 31 december gaat de zesde editie van de Oudejaarsloop Heerlen van start. Bij de kantine van SV Eikenderveld aan de Koekoeksweg 2 gaan om 15.00 uur enkele honderden lopers van start. Zij hebben dan hun keuze gemaakt uit een parkoers met een lengte van 4,5 of 9 kilometer dat door de mooie natuur en landerijen van Terworm en Ten Esschen voert.

Uit de hand gelopen hobby

Organisator Frank Joosten is inmiddels 6 jaar bezig om deze Oudejaarsloop Heerlen op de kaart te zetten.
“Het is een uit de hand gelopen hobby, eigenlijk”, zegt Joosten. “Gelukkig zijn we gezegend met een behoorlijk aantal vrijwilligers die er ieder jaar weer hun schouders onder willen zetten. Sommigen doen dat al zes jaar achter elkaar, en vaak ook nog twee keer per jaar. Want behalve de Oudejaarsloop organiseren wij ook een nog loop in de zomer, de ‘Alternatieve Telematicoloop’.

De vrijwilligers zijn allemaal vrienden en familie, mensen die het leuk vinden om er ieder jaar weer bij te zijn. Om op die manier iets te kunnen betekenen voor de stad. Zonder dat ze daar zelf beter van worden. We werken met z’n allen voor een kop koffie en een stuk rijstevlaai. Er zijn zelfs mensen bij die speciaal vrij moeten vragen van hun werk om er bij te kunnen zijn. Die er tijd voor inleveren dus. Ik prijs me dan ook een rijk man”, zegt Joosten. “Als je ziet wat je kunt bereiken met een leuke groep gemotiveerde mensen. En een paar ondernemers die ons welgezind zijn voor de broodnodige financiële ondersteuning. Want die hebben we hard nodig om het allemaal draaiende te houden.”

Financiële impuls

“We hebben enkele jaren geleden bij de gemeente aangeklopt. Om te kijken of zij wellicht een financiële impuls aan deze loop konden geven. Helaas zonder succes. Met als argument dat wij de broek zelf konden ophouden. En organisaties die geen begrotingstekort hebben komen nu eenmaal niet in aanmerking voor subsidie. Eigenlijk te gek voor woorden. Maar ja, het zij zo. Maar dat heeft consequenties. We naderen qua capaciteit nu ongeveer ons maximum.
Als we vanaf deze locatie willen blijven starten dan zullen we komende jaren aan menig deelnemer ‘nee’ moeten gaan verkopen. Neem het simpele voorbeeld van het parkeren. Vorig jaar zijn er bezoekers om moeten draaien omdat ze hun auto niet kwijt konden. Want behalve de deelnemers zelf komen er ook de nodige toeschouwers. Familie die komt kijken. Opa’s en oma’s die de verrichtingen van hun kleinkinderen willen volgen. Maar we kunnen al die auto’s niet kwijt. We hebben contact gezocht met de omringende scholen met de vraag of we gebruik konden maken van hun parkeervoorzieningen. Maar daar kon geen toestemming voor worden verleend.”

Kleinschalig

Organisator Frank Joosten met zijn vader, al vanaf dag één als een van de vele vrijwilligers erbij.

“Een andere locatie is ook niet meteen een optie. Dan zul je het parkoers moeten gaan afhekken. En dat is een aardige aanslag op de financiën. We zijn nu een relatief kleinschalig evenement. Waarbij we de tijden van onze lopers nog handmatig klokken. Noodgedwongen eigenlijk. Een goede tijdsregistratie kost gewoon veel geld. Daar ben je toch al gauw zo’n vijftienhonderd Euro voor kwijt. Nu doen we dat dus handmatig, en bij de huidige deelnemersaantallen lukt dat nét. Maar met méér deelnemers wordt dat ondoenlijk.
We hebben natuurlijk de pech dat ons evenement in feite maar van zeer korte duur is. Om 15.00 uur vertrekken de deelnemers, om uiterlijk 17.00 moet iedereen weer binnen zijn. Voor die twee uurtjes moet alles geregeld zijn. Van een plasgelegenheid, EHBO’ers tot verkeersregelaars die zorgen dat de lopers veilig de goede kant op gaan.”

Als we komende zondag om 15.00 uur met 350 mensen starten, moeten er ook 350 mensen over de streep komen.”

Evenementen

“Je kunt je dan ook wel voorstellen dat ik met zeer gemengde gevoelens kijk naar evenementen die wél door de gemeente gesubsidieerd worden. Waar de tekorten gewoon betaald of aangevuld worden. Vaak evenementen waar de inwoners van onze stad niet echt beter van worden, is soms mijn indruk. Ik denk dat een evenement, hoe groot of klein ook, alleen maar kans van slagen heeft als dat in het belang van de stad wordt georganiseerd en als daar mensen bij betrokken zijn die het organiseren uit liefde voor hun passie. Voor de sport, in het geval van de Oudejaarsloop Heerlen. Wij willen er alles aan doen om onze deelnemers, en dat zijn veel mensen uit de regio Parkstad maar ook van daarbuiten, een goed georganiseerde en gezellige Oudejaarsloop te bieden. Met het veiligheidsaspect heel hoog in het vaandel. Als we komende zondag om 15.00 uur met 350 mensen starten, moeten er ook 350 mensen over de streep komen.