The post-industrials in vitrine SCHUNCK* Glaspaleis

Foto: Flickr

Na het vallen van de Lange Jan kleurde Heerlen grijs. Massale nieuwbouw leek de stad niet te redden, en arbeiders bleven gedesillusioneerd thuis. Maar in de kieren van het beton groeide ook nieuwe creativiteit, van gitzwart tot fluoriserend groen. In de subculturen van de post-industriële steden vonden nieuwe generaties hun eigen weg.

In samenwerking met Historisch Goud laat SCHUNCK* in deze tentoonstelling de verscheidenheid van diverse subculturen in Heerlen en omstreken zien.

Het zijn scenes die meer betekend hebben dan lekker dansen en bierdrinken: het zijn scenes die zich bijvoorbeeld afzetten tegen een op geldbeluste maatschappij, of terugtrekken uit een kille gerationaliseerde wereld en een alternatief bieden. Scenes die ook samenkomen, om op te komen voor cultuur: een jongerencentrum of concertzaal.

Naast hippies, punkers en wavers, zien we een hiphop- en een hardcore scene, skaters in de jaren ’80, of goth’s en gabbers in 90’s.

Tentoonstelling in vitrine SCHUNCK* Glaspaleis

De tentoonstelling is samengesteld uit (foto)materiaal dat beschikbaar is gesteld door particulieren. Voornamelijk uit de Punk en Wave periode (van de late jaren 70 tot midden jaren 80) zijn er bijzondere en volkomen unieke collecties opgedoken. Scenes die je verwacht op foto’s van het Londen of Berlijn uit de 80’s, maar niets is minder waar. Je ziet het Emmaplein in Heerlen, of het kraakpand ‘De Vrije Bocht’ in Eygelshoven.

De tentoonstelling begint bij het einde van de ‘oude industrie’ – de sluiting van de mijnen – en de opkomst van een jongerenbeweging. Al snel ontstaan allerhande subculturen. Aangedreven door een veranderende sociale wereld en muziek die mensen verbindt van over de hele wereld.

The Post-Industrials in NIEUWE NOR

Op donderdag 11 januari 2018 blikt poppodium NIEUWE NOR met een avond vol beeld en geluid nog eens terug op het project. Op die ‘goede oude tijd’ met veel punk en wave. De avond markeert meteen het vervolg van The Post-Industrials, een mini-tentoonstelling, in het café van de NIEUWE NOR.

Wat gaat er gebeuren op 11 januari? De korte documentaire ‘Scream’ uit 1984, over punks en wavers in Heerlen, gaat voor publiek ‘in première’. Het vinyl van toen wordt weer op de platenspelers gelegd, bruikleengevers van de tentoonstelling komen aan het woord, de stadshistoricus vertelt en voor wie het verleerd is, doen we nog één keer voor hoe je je haar toupeert!
Een avond vol geschiedenis, sterke verhalen, mooie mensen en muziek.

Deze avond en de mini-tentoonstelling zijn een samenwerking tussen SCHUNCK*, Historisch Goud en poppodium NIEUWE NOR. De toegang is gratis.