Nieuw treinstation Heerlen pas in augustus 2019 in gebruik

Foto: Heerlen.nieuws.nl

De bouwplanning van het Maankwartier is onder druk komen te staan. Dit vanwege de bouwstop en het retentierecht dat de aannemer op de bouw van het hotel uitoefende. Daardoor lagen de bouwwerkzaamheden aan het hotel afgelopen jaar circa zes maanden stil.
Doordat aan andere bouwdelen van het Maankwartier gewoon is doorgebouwd, komen de momenten waarop diverse bouwdelen nu in gebruik genomen kunnen worden wat verder uit elkaar te liggen.

Treinstation Heerlen 10 maanden later open

Belangrijkste consequentie van de bouwvertraging is dat het treinstation van Heerlen pas in augustus 2019 in gebruik genomen kan worden. Dat is bijna een jaar later dan eerder in de planning stond, namelijk oktober 2018.
De vertraging van dit onderdeel is groter dan de duur van de bouwstop. Dat komt omdat er voor de bouw van het treinstation zogenaamde treinvrije periodes nodig zijn. Die moesten door de vertraging nu voor 2019 worden aangevraagd en het lukte niet meer om de treinvrije periodes voor de in de planning gewenste momenten te krijgen. Bij ProRail zijn de treinvrije periodes aangevraagd en informeel geaccepteerd en ingepland, maar de definitieve bevestiging volgt waarschijnlijk in april 2018. Alleen als deze daadwerkelijk gehonoreerd worden, is de nieuwe planning haalbaar.

‘Interwijkverbinding’ iets eerder klaar

Klein pluspunt is dat een maand vroeger dan voorzien al een deel van de ‘Plaat’ gebruikt kan worden. Per september 2018 komt daardoor de ‘interwijkverbinding’ al tot stand. Dan kan men vanuit de binnenstad rechtstreeks over het spoor naar het Maanplein, het Noordplein en het busstation gaan.

Met de in gebruik name van het station in augustus 2019 is het Maankwartier volledig functioneel en klaar, op enkele restwerkzaamheden na.

Overige mijlpalen zijn:

  • De woningen in Zuid, langs het spoor aan de zijde van het politiebureau, worden naar verwachting in de zomer van 2018 opgeleverd en kunnen vanaf eind 2018 worden bewoond. De parkeergarage Zuid gaat in september 2018 open en is dan beschikbaar voor bezoekers aan Maankwartier en de binnenstad.
  • Eind 2018 wordt ook het kantoor op de Plaat in gebruik genomen. Deze is bereikbaar via de interwijkverbinding. Het Zuidpark zal eind 2018 vanuit de Saroleastraat toegankelijk zijn.
  • In de zomer van 2019 is ook de overige infrastructuur op de Plaat en in Zuid grotendeels klaar en in gebruik.

De activiteiten van de diverse partijen grijpen op vele plekken op elkaar in. Al het mogelijke is gedaan om de planning voor alle partijen realistisch en uitvoerbaar te houden en tegelijkertijd de looptijd van het project zo kort mogelijk te houden.

Bij het vaststellen van de nieuwe planning hebben de betrokken partijen nog de volgende kanttekeningen geplaatst:

  • De overallplanning is limitatief (uiterste termijnen). Contractpartijen nemen een vergaande inspanningsverplichting om deze te halen en waar mogelijk te versnellen;
  • De gemeente benadrukt dat zij zich het recht voorbehoudt om nader te specificeren welke vertragingsschade zij oploopt vanwege de uitloop van onderdelen en deze door te leggen naar veroorzakende partij(-en);
  • Bouwwerkzaamheden zijn afhankelijk van weersinvloeden. Contractpartijen bekijken gezamenlijk na de komende winterperiode of deze weersinvloeden een positief of negatief effect op de planning hebben.

Momenteel wordt gewerkt aan een totaalbeeld van alle kosten die voortvloeien uit het wijzigingen van de planning. Vertragingskosten worden in rekening gebracht bij veroorzakende partners.

De gemeente wil in het voorjaar van 2018 de nieuwe financiƫle inzichten beschikbaar hebben.