Gemeente Heerlen teleurgesteld na afblazen fusie

Foto: Heerlen.nieuws.nl

De gemeente Heerlen laat in een reactie weten dat zij kennis heeft genomen van het kabinetsbesluit om het herindelingsoverleg Parkstad Limburg te heropenen en dat ze teleurgesteld is dat de procedure Landgraaf-Heerlen wordt gestopt om procedurele redenen.

Versterking van bestuurskracht

De gemeente Heerlen is echter blij met de constatering van het kabinet en Raad van State dat er op afzienbare termijn tot versterking van de bestuurskracht moet worden gekomen.
Deze constatering staat in lijn met de opvattingen van onder andere het rapport ‘Op hete kolen’, het rapport van het expertteam en BMC inzake Landgraaf-Heerlen en het rapport van oud-minister Klaas de Vries en met het standpunt van de Heerlense gemeenteraad.

Na de uitnodiging van Landgraaf om te onderzoeken welke vorm van samenwerking het beste is voor onze regio is zijn er rapporten verschenen die onomstotelijk aantonen dat herindeling noodzakelijk is.
Na het ‘ja’ van de gemeenteraad van Heerlen en het ‘nee’ van de raad van Landgraaf hebben de colleges van beide gemeenten de provincie gevraagd om de regie over te nemen.
Net als de Raad van State en het kabinet waardeert de gemeente het zeer dat de provincie haar verantwoordelijkheid heeft genomen.

Overleg

Ook heeft de gemeente kennisgenomen van het voornemen van het kabinet om Limburg op korte termijn uit te nodigen voor een overleg om procesafspraken te maken om de herindelingsdiscussie in Parkstad Limburg verder te brengen.
Onze gezamenlijke opgave om de sociale en economische achterstanden beter aan te pakken blijft prioriteit nummer 1 en een gezamenlijke uitdaging voor het Rijk, Provincie en gemeenten.

Sterke centrumgemeente blijft noodzaak

Het college van Heerlen roept het kabinet, de provincie en de andere Parkstadgemeenten op om dit overleg te voeren zodat er alsnog gekomen kan worden tot die noodzakelijke sterke centrumgemeente.