Gemeente voert maatregelen door om het restafval te verminderen

Foto: Rd4

De gemeente Heerlen gaat het (nog beter) scheiden van restafval stimuleren met een nieuwe regeling.
Dit omdat restafval de meest kostbare afvalsoort is. Het is niet recyclebaar en moet daarom verbrand worden.
Vanwege het milieu en om de kosten voor het ophalen van afval voor iedereen in de gemeente betaalbaar te houden, zijn nieuwe maatregelen nodig. Op 29 november ging de gemeenteraad akkoord met het invoeren van deze maatregelen.

Veel recyclebaar afval tussen restafval

Steekproeven van Rd4 wijzen uit dat er veel afval tussen het restafval zit dat ergens anders hoort en dat gratis kan worden aangeboden. Etensresten of plastic verpakkingen bijvoorbeeld. Uit die proeven blijkt dat er nog veel meer winst te behalen is op het gebied van afvalscheiding.
De nieuwe maatregelen in Heerlen zijn al eerder ingevoerd in de gemeente Landgraaf. Daar hebben zij inmiddels aangetoond effectief te zijn.

Het gaat om:

Invoering gratis GFT voor flatbewoners

In 2018 wordt het voor inwoners van hoogbouw ook mogelijk om GFT apart weg te gooien of te laten ophalen. Flatbewoners krijgen in december 2017 een speciaal containertje voor GFT dat in 2018 wekelijks wordt opgehaald. Op sommige plekken komt er een ondergrondse GFT-container voor het weggooien van GFT.

Restafval-container wordt minder vaak opgehaald

De inzameling van het restafval gebeurt minder vaak. In plaats van één keer per 2 weken wordt in 2018 het restafval nog maar ééns in de 4 weken opgehaald. Dat gaat niet meteen op 1 januari 2018 van start, maar wordt in de loop van 2018 ingevoerd. De ingangsdatum moet nog exact worden vastgesteld.
Inwoners krijgen vanzelf van Rd4 bericht, met een aangepaste afvalkalender.

Gebruik ondergrondse containers wordt verruimd

Ondergrondse containers zijn nu alleen voor flatbewoners.
Dat gaat in de loop van 2018 veranderen, wanneer de frequentie van de huis-aan-huis inzameling van restafval wijzigt naar ééns in de 4 weken. Huishoudens met veel restafval, bijvoorbeeld door luiers of medisch afval, kunnen vanaf dan een aanvraag doen bij Rd4 om gebruik te maken van deze ondergrondse containers. Ook mensen met juist heel weinig restafval kunnen een aanvraag indienen om gebruik te maken van de ondergrondse containers.

Afvaltarieven

Al eerder ging de gemeenteraad van Heerlen akkoord met de gewijzigde afvaltarieven (vaststelling begroting 2018) die samenhangen met bovengenoemde maatregelen.
De exacte tarieven vindt u hier.