Lezing Ronald Giphart in SCHUNCK* over gerobotiseerde literatuur

Foto: Wikimedia

Een robot die een heus literair werk schrijft. Kan dat? Schrijver Ronald Giphart ging de uitdaging aan en vertelt over zijn ervaringen. Op 30 november is hij te gast in het SCHUNCK* Glaspaleis voor een lezing in het kader van Nederland Leest.

Aan simpele chat- en twitbots is de mens inmiddels gewend, maar wat gebeurt er als de techniek voortschrijdt en met literatuur aan de slag gaat?
De onderzoekers van het Meertens Instituut en de Universiteit Antwerpen ontwikkelden een robot die zinnen en alinea’s produceert. Je zou je kunnen voorstellen dat dit, geholpen door een auteur van vlees en bloed, zou moeten resulteren in een uniek literair verhaal. Maar of dat lukt en of het resultaat leesbaar is?

Experiment met kunstmatige intelligentie

Het Nederland Leest experiment draait om het brein van de robot, ook wel kunstmatige intelligentie genoemd. De onderzoekers hebben deze kunstmatige intelligentie speciaal gevoed met een bibliotheek aan literatuur: tienduizend Nederlandstalige boeken die totaal een miljard woorden bevatten. Hierdoor kan tekst worden geproduceerd die een algemeen taalmodel overstijgt en echte literatuur wordt. Dit brein kreeg de naam Asibot.

Giphart vertelt over het schrijfproces

De auteur als creatief genie is bij dit schrijfproces van groot belang. Menselijkheid maakt de slimme machine immers krachtiger. Voor auteur Ronald Giphart (1965), bekend van “Ik ook van jou” en “Phileine zegt sorry” breken dan ook spannende tijden aan. Hij zal in ieder geval nooit meer last hebben van een writer’s block: “Het is enorm spannend wat voor verhaal we samen gaan schrijven. Normaal gesproken verzin ik zelf het plot, werk ik de karakters uit en zoek de woorden. Nu gaat de robot me daarbij helpen. Ik ben de baas, maar hij doet het werk!”
De afgelopen maanden ging Giphart met de robot aan de slag. Tijdens de lezing zal hij verslag doen van dit proces en kunt u kennismaken met Asibot.

30 november van 20.00-22.00 uur in SCHUNCK* Glaspaleis – Bongerd 18 in Heerlen – www.schunck.nl

Aanmelden kan hier.

Kaartjes kosten 5 euro.