Stadsbegraafplaats Akerstraat Heerlen belicht tijdens speciale rondleiding

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Woensdag 1 november zal, speciaal vanwege Allerheiligen, een extra rondleiding over de historische begraafplaats aan de Heerlense Akerstraat plaatsvinden. Door-en-door Heerlenkenner Jan Teunissen, inmiddels al kwieke tachtiger, neemt u dan mee in het roemrijke verleden van de stad en geeft tijdens zijn alom geprezen wandeling vele geheimen en wetenswaardigheden van Heerlens historische begraafplaats prijs.

Begraafplaats

Nadat Jan Teunissen al veel belangenrijke informatie over de begraafplaats op papier zette presenteerde hij onlangs zijn meest recente boek er over. Het kleurrijke boek was overigens in een mum van tijd uitverkocht. Ook een extra oplage die daarop volgde vond snel de weg naar vele geïnteresseerden. Zwart op wit is inmiddels aldus veel vastgelegd. Door uren te zoeken in het gemeentelijk/regionaal archief wist groot Heerlen-liefhebber en stadsdeskundige Jan Teunissen de een na de andere wetenswaardigheid boven water toveren.

Door toedoen van de Vrienden van Historische begraafplaats Akerstraat Heerlen leeft de historische begraafplaats sinds medio 2009 zienderogen op. Wandelingen, rondleidingen, boeken, en een jaarlijkse Kaarsjesavond op 23 december. De begraafplaats is al het ware herontdekt en geeft daarbij langzaamaan vele historische wetenswaardigheden over de stad en diens bewoners prijs.

Wandelingen

Jan Teunissen verzorgde ondertussen vele wandelingen over de begraafplaats. Tijdens zo’n wandeling blijft het niet alleen bij een bezoek aan de grafkapel. Er volgt bijvoorbeeld ook een bezoekje aan een heuse grafkelder. Ook staat hij stil bij het monument uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog en vergeet hij natuurlijk het Joodse gedeelte van de begraafplaats niet. Vele onderdelen van de geschiedenis van Heerlen passeren de revue. Recente geschiedenis, maar natuurlijk ook feiten die inmiddels decennia of nog langer achter ons liggen.

Jan Teunissen verzorgt deze activiteit geheel kosteloos. Ook woensdag aanstaande kunt u ‘gratis’ deelnemen aan deze interessante rondleiding. Onder bezielende leiding van een waar kenner van historisch Heerlen.
De wandeling start, woensdagmiddag aanstaande, stipt om 14 uur. Bijeenkomen ter hoogte van de hoofdingang aan de Akerstraat. Het einde is gepland tegen 16.00 uur.