Poëtische kubus Hesselleplein als eerbetoon aan Harrie Geelen

Zaterdag 28 oktober, om 15.00 uur wordt er op het Hesselleplein, als eerbetoon aan de bekende illustrator, regisseur en (scenario)schrijver Harrie Geelen, een kubus onthuld. Hierop staat een gedicht van Harrie Geelen vermeld.

Ooit begon Harrie Geelen in Heerlen op het Bernardinuscollege als lid van de Tekenclub en woonde hij op de hoek van het Hesselleplein en de Ambachtstraat. Harrie Geelen is niet meer weg te denken uit de tv-, film- en theaterwereld.
Hij schreef de scripts en liedjes voor ‘Oebele’, ‘Q&Q’ en ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer’.
Daarnaast maakte hij prachtige illustraties voor de boeken van Annie M.G. Schmidt en schreef hij de mooiste filmscenario’s.

Harrie Geelen zal bij deze onthulling aanwezig zijn, samen met zijn vrouw, de bekende illustratrice Imme Dros.

Merlijn Huntjes, de stadsdichter van Heerlen, zal samen met enkele Heerlense talenten enkele gedichten voordragen, waaronder het gedicht ‘Ambachtsstraat’. Daarna volgt een gezellig samenzijn.

Harrie Geelen is de vierde Heerlense litterator die door de gemeente Heerlen met een blijvend eerbetoon in de stad wordt vereeuwigd. Eerder werden geëerd Leo Herberghs (Schelmenhofje), J.M. Dautzenberg (1808-1869) (in de naar hem vernoemde Dautzenbergstraat) en Manuel Kneepkens (Wilhelminaplein).

Harrie Geelen

Harrie Geelen (Heerlen, 1939) groeide op in de Ambachtsstraat, vlakbij het De Hesselleplein.
Na het behalen van zijn Gymnasium-diploma aan het Bernardinuscollege wilde hij aanvankelijk Nederlands studeren. Hij werd echter regisseur, animator, illustrator, scenarioschrijver en componist/tekstdichter. Inmiddels heeft hij een enorm oeuvre opgebouwd.
Hij werkte 35 jaar bij Toonder Studio’s als scenarioschrijver, regisseur designer en tekenfilmer.
in zijn vrije tijd schreef hij diverse bekende kinder-televisieseries. Onder andere ‘Oebele’, waarvoor hij een Edison in ontvangst mocht nemen, ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer’, ‘Q&Q 1 ‘en ‘Q&Q 2’,

Prijzen

Voor zijn oeuvre kreeg hij al vroeg een Gouden Harp.

Hij deed de Nederlandse nasynchronisatie (regie en vertaling) van onder andere tekenfilms als ‘Junglebook’, The Aristocats’,’De Dalmatiërs’, ‘Sneeuwwitje’, de feature film ’Winny the Pooh’ en ‘Robin Hood’
Al eerder regisseerde hij de (trucage)speelfilm ‘Pinkeltje’ waarvoor hij zelf het scenario maakte en opnametechnieken bedacht.
In 1983 won hij een Gouden Kalf voor zijn tekenfilm ‘Getekende Mensen’.
Tussen 2001 en 2004 schreef, tekende en regisseerde hij voor de VPRO de serie ‘De Sommeltjes’ waarin poppen bewegen in een getekende en vaak ook geanimeerde wereld.

Voor de meeste boeken van zijn echtgenote Imme Dros verzorgde en verzorgt hij de illustraties. Er verschenen en verschijnen ook regelmatig prentenboeken die door hem zelf zijn geschreven. Hij won tweemaal een Zilveren Griffel, éénmaal een Gouden Penseel en éénmaal een Zilveren Penseel.
In november 2004 verscheen de roman ‘Het nijlpaard Ellende’, die, hoewel niet genoemd, zich afspeelt tijdens zijn jeugd in Heerlen. Daarna verscheen nog een vervolg nl. de verhalenbundel ‘Ooms en tantes / tantes en ooms’.

‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen’

Geelen is 78 jaar maar hij denkt nog lang niet aan stoppen. Hij is begonnen zijn tv-serie ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen’ om te zetten naar drie boeken. Maar het wordt wel anders, zegt hij zelf.
In januari 2018 komt ‘De Weg naar Voorgoed’ uit, het eerste deel van de Hamelen-trilogie. Speciaal hiervoor heeft hij een internetsite geopend waarop voorproeven te zien zijn van zijn illustraties met de teksten. Het adres http://www.hamelentrilogie.nl/

In voorbereiding zijn ‘De bruiloften van Tor‘ en ‘De grootmoeder van het kwaad’.

Bron en tekst: FB-pagina ‘Onthulling poëtische kubus Harrie Geelen’, door Hennie Jetzes