Ze zijn er weer, de rondreizende Engelssprekende malafide klusjesmannen

Foto: CCO

In Heerlen, maar ook in de overige Parkstadgemeenten, laten opnieuw de Engelssprekende ‘klusjesmannen’ van zich horen.
Het zijn zogenoemde ‘reizigers’ afkomstig uit Ierland. Ze verblijven op campings en vertrekken van daaruit om in de hele regio hun diensten als klusjesman aan te bieden. Omdat Ierland ook lid is van de Europese Unie mogen deze gasten in Nederland hun werkzaamheden aanbieden.

Dat is voornamelijk het ‘kluswerk’: het reinigen van gevels, het schoonmaken en/of repareren van dakgoten en andere dakwerkzaamheden, het ophogen of (her)bestraten van de oprit, tuinwerkzaamheden enzovoorts.

Gedupeerden

De politie ontvangt regelmatig meldingen van gedupeerden van malafide Engelssprekende klusjesmannen. Deze malafide klusjesmannen benadelen niet alleen hun klanten, maar schaden ook het imago van hun bonafide collega’s binnen de beroepsgroep.
In de regel rijden deze malafide klusjesmannen in bestelbusjes met een Engels danwel Iers kenteken.
Zij gaan geraffineerd te werk en kiezen hun slachtoffers zorgvuldig uit.

Hun tactiek is er op gericht om mensen verbaal te overrompelen. Ze bieden op een opdringerige wijze hun diensten aan. Ook de taalbarrière kan een struikelblok vormen bij het maken van goede afspraken over het werk en de betaling daarvan. Vooral ouderen behoren tot hun doelgroep. Ouderen zijn in de regel goed van vertrouwen. Zij kunnen vaak de verbale druk niet weerstaan en gaan, ook al willen ze het eigenlijk niet, toch overstag. Achteraf krijgen zij een enorme rekening gepresenteerd die ook nog eens direct moet worden betaald.

Indien iemand met deze klusjesmannen in zee gaat dan is dat een civielrechtelijke aangelegenheid en in de regel geen zaak voor de politie. Worden de afgesproken werkzaamheden niet naar behoren uitgevoerd of niet afgemaakt en/of is de prijs te hoog, dan is dat geen zaak voor de politie. De betroffenen zullen dan een advocaat moeten inschakelen om bij de civiele rechter hun gelijk te halen. Vaak blijkt dat niet mogelijk omdat deze personen niet bekend zijn en er geen contactgegevens voorhanden zijn.

Advies van de politie

De politie adviseert om niet met deze malafide klusjesmannen in zee te gaan. Kies voor een bonafide (klus)bedrijf in uw regio dat is aangesloten bij een brancheorganisatie. Bij een geschil is dan altijd een beroep te doen op de geschillencommissie van de brancheorganisatie. Controleer of het bedrijf is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Zoek op internet naar het bedrijf en check referenties. Op die manier maakt u de kans op teleurstelling of zelfs oplichting kleiner.
Maak van te voren goede (prijs)afspraken. Bonafide bedrijven verstrekken u in de regel kosteloos een offerte waarin de aard van de werkzaamheden, het tijdsbestek waarbinnen deze worden uitgevoerd, de garantiebepalingen en zeker belangrijk de prijs staat vermeld.

Wordt u met dergelijke opdringerige personen geconfronteerd of bent u slachtoffer geworden van deze klussers, bel dan direct de politie via 0900-8844.
Noteer dan ook altijd signalementen en/of kentekens of maak foto’s.
Als u wordt bedreigd of als er sprake is van spoed dan kunt u 112 bellen.

Wees hierbij ook preventief. Maak de senioren in uw buurt attent op deze praktijken en adviseer hen niet met deze lieden in zee te gaan.