Provinciaal inpassingsplan Sibelcogroeve Heerlen – Landgraaf

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Er komt een provinciaal inpassingsplan (PIP) voor de transformatie van het Sibelcogebied Heerlen – Landgraaf.
Gedeputeerde Staten van Limburg stemden hiermee in op dinsdag 24 oktober 2017.
Hiermee geven GS hun goedkeuring aan het voornemen van Sibelco om het winnen van zilverzand te verlengen tot 2036. Daaraan gekoppeld moet dan een “hoogwaardig natuur- en recreatiegebied van regionale betekenis” worden ontwikkeld dat vanaf 2020 in fases wordt opengesteld.

De milieu-effecten die deze transformatie met zich brengt vallen binnen de wettelijke normen. Dat is althans de conclusie van het milieueffectrapport (MER) dat in het kader van het provinciaal inpassingsplan is opgesteld.

Voortzetting en uitbreiding zilverzandwinning

De huidige vergunning van Sibelco loopt in 2020 af. Daarna wil de Belgische kwartszandexploitant de winning in Heerlen en Landgraaf voortzetten en uitbreiden. Het zilverzand uit Heerlen en Landgraaf wordt gebruikt als grondstof voor onder andere hoogwaardige digitale beeldschermen.

Aan het winnen van zand verbindt de Provincie de strikte voorwaarde dat dit gebeurt met grote maatschappelijke meerwaarde voor het gebied.

De daarbij beoogde gebiedsontwikkeling is vastgelegd in het Plan van Transformatie, waarmee GS op 14 april 2015 hebben ingestemd. Vervolgens ondertekenden in juli 2016 de colleges van B&W van de gemeenten Heerlen en Landgraaf, de Provincie Limburg, de Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten in Nederland en Sibelco een samenwerkingsovereenkomst voor de transformatie van het gebied.

Verdere procedure

Nog voor het einde van dit jaar wordt het voornemen van GS, om Provinciale Staten te vragen een PIP vast te stellen, voorgelegd aan de gemeenteraden van Heerlen en Landgraaf. Het MER wordt daarbij ter beschikking gesteld.
De vaststelling van het ontwerp-PIP en de ontwerpvergunningen – inclusief MER – door GS staat gepland in het voorjaar van 2018.
Daarna worden de ontwerpbesluiten ter visie voorgelegd aan omwonenden en andere belanghebbenden.
Ten slotte wordt de vaststelling van het provinciaal inpassingsplan door Provinciale Staten voorzien in het najaar van 2018.