Maandag 23 oktober in Heerlen ‘Ten Oorlog’, van en met Tom Lanoye

Foto: Parkstad Limburg Theaters

Het is in november 2017 twintig jaar geleden dat Ten oorlog in première ging. De spraakmakende marathonbewerking die Tom Lanoye maakte van acht koningsdrama’s van William Shakespeare voor regisseur Luk Perceval en diens legendarische Blauwe Maandag Compagnie.

Jubileumjaar

Lanoye toerde indertijd één seizoen met zijn eigen marathon door Nederland. In dit jubileumjaar doet hij dat opnieuw en is hij ook in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen te zien als berucht en begenadigd performer van eigen teksten.

Meer dan een royale fauteuil, een tafeltje, een fles water en een microfoon heeft Tom Lanoye niet nodig om een zaal anderhalf uur te boeien. Balancerend tussen het verhevene en het banale, het geestige en het wrede. Dankzij spitse tussenteksten gunt hij zijn publiek een blik op de creatieve motor van Ten oorlog. De evolutie van de taal: van oubollig klassiek naar experimenteel en brutaal eigentijds.

Deze combinatie maakt de solo ‘Ten Oorlog’ tot een unieke belevenis. De auteur meet zich hierin met zijn personages, gebruikmakend van woorden die hij voor hen heeft bedacht. Van Richaar Deuzième tot Margaretha di Napoli, van La Falstaff tot Risjaar Modderfokker den Derde…