Heerlen zet JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht)-aanpak voort

Foto: Jongeren op Gezond Gewicht

Gezond leven, bewegen en het tegengaan van overgewicht bij jongeren staat al jaren hoog op de gezondheidsagenda van de gemeente Heerlen. Een onderzoek van de GGD laat zien dat de leefstijl van Heerlense kinderen gezonder is geworden. Op de Heerlense JOGG-scholen zijn de resultaten nog iets beter. Zo is het overgewicht onder kinderen met circa 5% afgenomen. Ook drinken kinderen vaker water in plaats van zoete dranken zoals frisdrank en ranja.

Tussen 2015 en 2017 organiseerde JOGG-Heerlen (Jongeren op Gezond Gewicht) op zes basisscholen in Heerlerheide activiteiten die een gezonde leefstijl onder kinderen stimuleren. Daarnaast besteedden de scholen ook zelfstandig steeds meer aandacht aan een gezonde leefstijl.

Verandering leefstijl

In de periode van 2013 tot en met 2016 daalde het percentage 5-6 jarige kinderen met overgewicht van 13,4% naar 8,3%. Ook bij 10-jarigen daalde het percentage kinderen met overgewicht tussen 2013 en 2016 van 24,2% naar 19,7%. Dat blijkt uit metingen van lengte en gewicht door Jeugdgezondheidszorg-verpleegkundigen.

De JOGG-scholen én twee scholen zonder JOGG activiteiten (controlescholen) hebben meegedaan aan een leefstijl onderzoek naar sporten, bewegen, eten en drinken. Er zijn vragenlijsten uitgedeeld aan alle ouders van kinderen van groep 1 tot en met groep 8. Daaruit kwam naar voren dat JOGG-scholen de grootste stijging van water drinken laten zien (van 2,8 naar 3,4 glazen) en een afname van frisdrank, ranja en zoete melkdranken.

Ook zijn kinderen, op zowel de JOGG- als de controlescholen, vaker fruit gaan eten in vergelijking met 2015. De toename in dagelijks fruit eten is het grootst bij de kinderen op JOGG scholen (van 40% naar 56%). Fruit eten werd hier actief gepromoot. Bovendien zijn kinderen op de JOGG-scholen ook meer porties fruit gaan eten dan kinderen op de controlescholen en voldoen ze vaker aan de aanbevolen hoeveelheden fruit door het Voedingscentrum.

JOGG-aanpak voortzetten in Heerlen

Genoeg reden voor de gemeente Heerlen om de JOGG-aanpak voor de komende drie jaar te verlengen. Bij de jongste kinderen zijn al initiatieven gaande, zoals Nijntjes Beweegdiploma voor kinderdagverblijven.
Verder zijn er al circa 700 peuters die alleen water en fruit krijgen in de peuterspeelzaal.
Dit vormt een goede basis om verder in te zetten op preventie bij deze jongste kinderen.

Bovendien komt de komende tijd de focus niet alleen in Heerlerheide te liggen. De scope wordt verbreed naar heel Heerlen. Alle scholen in Heerlen zijn dan ook welkom om gezonde leefstijl hoog op de agenda te zetten en aan te sluiten bij de JOGG-aanpak.
Wethouder Jeugd, Jordy Clemens: “Met leerkrachten en ouders boeken wij mooie resultaten. Samen kunnen we dus écht zorgen voor een betere leefstijl voor kinderen.”

Klik hier voor meer informatie over de JOGG-aanpak.