Netwerk Pijnrevalidatie Limburg nu officieel van start

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Ruim twee miljoen mensen in Nederland hebben te kampen met chronische pijn. Een deel van hen ervaart daardoor beperkingen in het dagelijks leven en zoekt hulp bij de huisarts of andere hulpverlener. Veel mensen volgen therapie vanwege pijnklachten. Bij de een leidt dat tot tevredenheid, terwijl de ander de ene therapie na de andere volgt zonder het gewenste resultaat. Op dit moment zorgt het onduidelijk en niet-eenduidig verwijsbeleid bij chronische pijn voor een aanzienlijk prijskaartje. De totale maatschappelijke kosten samenhangend met chronische pijn bedragen 5 miljard Euro per jaar.

Netwerk Pijnrevalidatie Limburg

In de regio Parkstad wordt nu de revalidatiezorg rondom chronische pijn anders geregeld.
Op 6 oktober ging het Netwerk Pijnrevalidatie Limburg officieel van start. Dat gebeurde tijdens het symposium ‘Bruggen bouwen: vernieuwing in de pijnrevalidatie’ dat Adelante organiseerde in samenwerking met Universiteit Maastricht.

Het samenwerkingsnetwerk wil iedere patiënt met chronische pijn de meest passende revalidatiebehandeling bieden. In de regio Kerkrade/Heerlen/Hoensbroek gaat een aantal huisartsen, fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten, psychologen, en revalidatieartsen werkzaam in de eerste tot en met derde lijn samenwerken. Binnen het netwerk stemmen zij de behandelingen op elkaar af en wordt verwijzing ondersteund door een op onderzoeksresultaten gebaseerde indicatietool. Daardoor is er een grotere kans dat iemand meteen de meest passende behandeling krijgt. Op basis van de behandelingen van eerdere cliënten met een vergelijkbaar profiel is het namelijk mogelijk om beter in te schatten welke behandeling het best gaat werken.

Iedere cliënt krijgt bovendien binnen het behandeltraject via website of app op de persoon afgestemde tekst en uitleg over pijn plus vragen over de persoonlijke situatie.

Het netwerk gaat mensen die de komende maanden zorg ontvangen ‘volgen in de tijd’ om te kijken hoe het met ze gaat. Onderzocht gaat worden of de zorg inderdaad beter passend is en of de kwaliteit van leven van de mensen verbetert.
Daarnaast zal in een vervolgproject worden onderzocht of de zorg uiteindelijk ook doelmatiger is.

Het Project Netwerk Pijnrevalidatie wordt uitgevoerd door Adelante Zorggroep en de Universiteit Maastricht.