Heerlen komende vrijdag gastheer voor 12e reanimatie-estafette Limburg

Foto: Reanimatienetwerk Heerlerbaan

Komende vrijdag 29 september is Heerlen gastheer voor de Limburgse reanimatie-estafette. Deze 12e editie vindt van 09.00 tot 17.00 uur plaats in de multifunctionele accommodatie A Gene Bek aan de Tacitusstraat 130.
Samen met getrainde hulpverleners kan iedereen meedoen aan de estafette. Daarnaast kan het publiek er terecht voor gratis healthchecks en informatie over het reanimatienetwerk Heerlen.
Het evenement is gratis te bezoeken.

Hartstilstand

In Nederland worden elke week 300 mensen getroffen door een hartstilstand. Hulpdiensten zijn niet altijd binnen de cruciale eerste 6 minuten aanwezig. Op tijd reanimeren en defibrilleren is van levensbelang. Met een goed werkend netwerk van burgerhulpverleners (vrijwilligers) kan de hulp bij hartstilstand worden verbeterd.

Door tijdens de reanimatie-estafette mee te doen, (leren) reanimeren met behulp van oefenpoppen, kan iedereen vrijblijvend ervaren wat het is om burgerhulpverlener te zijn. Mensen die geen reanimatiecursus hebben gedaan, krijgen eerst een korte uitleg. Zij worden vervolgens ingedeeld in teams met getrainde mensen.

Teams

Honderden teams doen mee, met bijvoorbeeld studenten, docenten geneeskunde, professionele hulpverleners, politici en bestuurders. Ook doen honderden scholieren in het voortgezet, MBO- en HBO-onderwijs uit Heerlen mee. Deze leerlingen hebben al een reanimatiecursus gevolgd ter voorbereiding.

Gratis gezondheidschecks

Verder is er een informatie- en gezondheidsmarkt over gezondheidsthema’s zoals hartveiligheid en een gezonde leefstijl. Hierbij zijn allerlei hulporganisaties vertegenwoordigd. Iedereen kan daarnaast gratis zijn cholesterol, bloeddruk, bloedsuiker, longcapaciteit of conditie laten meten.

Verschil maken

Gemeente Heerlen ondersteunt het reanimatienetwerk Heerlen en stimuleert inwoners om burgerhulpverlener te worden.
Wethouder Peter van Zutphen (Welzijn): “Voor een betere hulp bij hartstilstand zijn er meer vrijwilligers in het reanimatienetwerk nodig. Daarom doe ik graag een oproep aan iedereen om te komen en vooral om mee te doen! Loop binnen en maak kennis met de betrokken organisaties. Als je kunt reanimeren, red je misschien ooit iemands leven. Als jij ergens het verschil mee wil maken voor anderen, dan is het wel als burgerhulpverlener”.

Aanmelding

Degene die alvast verzekerd wil zijn van een plekje tijdens de reanimatie-estafette, kan zich aanmelden via het e-mailadres [email protected].

reanimatie-estafette