SCHUNCK* ontvangt bijdrage Mondriaan Fonds voor uitbreiding collectie

Foto: Heerlen.nieuws.nl

SCHUNCK* in Heerlen is een van de achttien publieke kunstmusea die de komende periode 2018-2019 kunst kunnen aankopen mede dankzij het Mondriaan Fonds. Het gaat om een bijdrage voor aankopen van beeldende kunst en/of vormgeving na 1945.

Cross-overs

In een eerste reactie zegt artistiek leider Lene ter Haar van SCHUNCK*: “Nieuw in het SCHUNCK* collectiebeleid is de focus op cross-overs. Niet alleen tussen schilderkunst en bij voorbeeld ruimtelijke werk of tussen andere kunstvormen als theater, muziek, literatuur of architectuur, maar juist ook naar andere maatschappelijke domeinen. Het iconische gebruikskunstwerk annex denkmodel The End of Sitting van RAAAF Rietveld Architecture Art Affordances is hiervoor een mooi voorbeeld en vanaf volgende maand op de eerste verdieping van SCHUNCK* te bezoeken.”

Extra budget

“SCHUNCK* heeft extra budget toegekend gekregen voor het aankopen van de muurschilderingen die wij om het jaar in het prachtige trappenhuis laten vervaardigen. Femmy Otten en George Korsmit gaan hier in 2018 en 2019 aan de slag. In plaats van hun werk na de tentoonstelling volledig over te schilderen, blijft het werk voor de collectie behouden en kan vervolgens ook op andere plekken opnieuw worden uitgevoerd. Dit past bij uitstek bij de stad Heerlen en is tevens van landelijk belang binnen de collectie Nederland.”

Samenwerking Stedelijk Museum Schiedam

Een prille maar interessante samenwerking betreft die tussen SCHUNCK* en het Stedelijk Museum Schiedam. Zij gaan samenwerken op het gebied van moderne en hedendaagse schilderkunst. Lene ter Haar: “Bijzonder blij zijn wij dat onze samenwerking met het Stedelijk Museum Schiedam zo wordt geroemd. Onze collecties sluiten heel mooi op elkaar aan. Zo presenteren wij bijvoorbeeld samen de nieuwe aanwinsten tijdens New Arrivals 2 (25-02-2018 tot en met 13-05-2018 in Heerlen), sparren over onze wishlist voor nieuwe verwervingen en krijgt SCHUNCK* werken van Aad de Haas uit Schiedam in langdurige bruikleen.”