Controleer op politie.nl of uw inloggegevens zijn gestolen

Foto: ritzotencate-/-Foter-/-CC-BY-SA

De website politie.nl, het officiële internetkanaal van de Nederlandse politie, biedt vanaf vandaag een controlefunctie aan waarmee u kunt checken of criminelen wellicht uw gegevens hebben gestolen.

Door het ingeven van uw e-mailadres kan de politie achterhalen of uw e-mailadres of inloggegevens in criminele handen zijn gevallen.

De politie verzamelde in de loop der tijd ruim 60.000 mailadressen die zijn aangetroffen bij onderzoeken naar cybercriminaliteit. Wanneer iemands gegevens voorkomen in die database, dan informeert de politie de gebruiker na invoer van het e-mailadres. Ook krijgt de gebruiker dan tips hoe verder te handelen.

Weerbaar

Volgens de politie is de controlefunctie “opnieuw een stap om de burger weerbaarder te maken tegen cybercriminaliteit”.
De politie in Duitsland voerde enkele weken geleden als eerste een dergelijke toets in.
Vanwege privacywetgeving mag de politie niet zelf mensen actief informeren over misbruik van hun mailadres. Regelmatig zelf checken is dus het devies, want de database wordt continu bijgewerkt.

Overigens is deze controle geen honderd-procent garantie. Wanneer u uw e-mailadres heeft ingevoerd en de politie vindt géén match in de database, dan kunnen uw gegevens toch op de een of andere manier in handen van criminelen zijn gekomen.