Ook na 3.00 uur ‘s nacht weer een café in

Foto: Heerlen.nieuws.nl

De café’s en bars in Heerlen mogen in de vrijdag- en zaterdagnacht tussen 03.00 en 04.00 weer klanten binnenlaten. Bij wijze van proef weliswaar, tot aan het einde van dit jaar. Dan wordt bekeken of deze maatregel het gewenste resultaat heeft.

Actief deurbeleid

Vanaf 1 april 2012 had de Heerlense horeca toestemming om tot 04.00 uur open te blijven. Alleen in de nacht van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag. Daaraan was de voorwaarde verbonden dat de horecazaken ná 03.00 uur niemand meer binnenlieten, en een actief deurbeleid voerden.
Concreet hield dat in dat alleen de gasten die om 03.00 uur binnenwaren tot 04.00 uur mochten blijven. Ging je na 03.00 uur naar buiten, dan kwam je er niet meer in. En ook niet meer bij de andere uitgaansgelegenheden.
Hiermee zou een ‘gespreid vertrek uit het centrum’ worden bewerkstelligd, en zou er geen ‘loop’ meer ontstaan tussen de horecazaken onderling. Dat zou ertoe moeten leiden dat het minder vaak tot een handgemeen tussen groepjes stapgasten zou komen.

Irritaties en agressie

In plaats van wat met die maatregel op papier beoogd was, leverde de nieuwe situatie in de praktijk vaak juist irritaties op. Gasten gingen even ergens wat eten, en kwamen daarna dus nergens meer binnen. Ook niet waar ze kort daarvoor vertrokken waren. Met vaak de jas dan nog in dat etablissement aan de kapstok. Met een slok op en een portier aan de deur die niemand meer mag binnenlaten leidde dat niet zelden tot agressieve taferelen. Uit informatie van de politie bleek dat de meeste ordeverstoringen in het Heerlense uitgaanscentrum plaatsvinden tussen 03.00 en 04.00 uur en rondom 04.00 uur als de horecazaken sluiten.

Handhaving sluitingstijd

De burgemeester laat in dezelfde raadsinformatiebrief overigens weten dat de sluitingstijd van 04.00 uur gehandhaafd blijft.
De horecaondernemers hadden liever gezien dat een verplichte sluitingstijd werd afgeschaft, net zoals in een aantal andere gemeente in Limburg en in de rest van het land al het geval is.
Maar dat is nu nog niet aan de orde, vindt burgemeester Krewinkel.
Als de nu gestarte proef slaagt, en dat is het geval als tijdens de evaluatie uit informatie van de politie blijkt dat het aantal openbare orde-incidenten tussen 03.00 en 04.00 uur in het uitgaansgebied is afgenomen, dan kan de discussie over het afschaffen van de sluitingstijden wellicht gevoerd gaan worden.