Zelfdoding Tharukshan: hulpverlenende instanties werkten langs elkaar heen

Foto: Heerlen.nieuws.nl

De hulpverlenende instanties werkten langs elkaar heen bij het aanpakken van de problemen van Tharukshan Selvam die begin dit jaar zichzelf het leven benam. Zowel bij de school als bij de hulpverleners was bekend dat het thuis niet goed ging met de 15-jarige scholier van het Grotiuscollege in Heerlen, maar de regie over de totaalaanpak werd door niemand op zich genomen.

Inspectierapport

“Signalen die aanwezig waren, zijn op zichzelf staand en los van elkaar beschouwd en aangepakt en niet bij elkaar gebracht en in samenhang geduid”, zo is een van de conclusies uit het inspectierapport ‘Jeugdigen in beeld; Suïcide Heerlen’ van de samenwerkende inspecties Toezicht Sociaal Domein/Samenwerkend Toezicht Jeugd.

Reactie

Dinsdagmiddag gaven de gemeente Heerlen en betrokken partijen gezamenlijk een reactie op dit rapport met de uitkomsten van het onderzoek naar de hulpverlening voorafgaand aan de zelfdoding van Tharukshan Selvam.
De in het rapport aangereikte verbeterpunten zullen zéker, en door alle betrokken partijen (school, JGZ-GGD ZL, huisarts/POH-GGZ en politie) gezamenlijk worden opgepakt. Verbeterpunten op gebied van onder andere risico-inschatting, delen van informatie, kennis van sociale achtergrond en ontwikkeling van de jongeren en het sociale netwerk van jongeren.

Inschattingsfout

Hoewel de hulpverleners hun werk betrokken en professioneel hebben uitgevoerd ontbrak de coördinatie.
Ook is er een inschattingsfout gemaakt over de ernst van de problemen bij Tharukshan. “We constateren dat niet alle signalen bij de hulpverleners terecht zijn gekomen. En dat de signalen die wél aankwamen onvoldoende duidelijk hebben gemaakt hoe urgent het probleem van de jongere was. De afstemming zou plaatsvinden in januari. Helaas hebben we de dood van Tharukshan niet kunnen voorkomen”, zegt wethouder Jordy Clemens.