12 jaar cel voor poging tot doodslag op vrouw in Klimmen

Foto: Rechtbank.nl

Een 35-jarige man uit Litouwen is door de rechtbank Limburg veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar. De rechtbank acht poging tot doodslag bewezen op een vrouw in haar woning in Klimmen.

Op 31 mei 2016 trof de partner van de vrouw haar in haar woning aan met een grote hoofdwond. Uit de woning waren geld en methadontabletten gestolen. Als verdachte werd een verslaafde man uit Litouwen aangemerkt die sinds kort omgang had met het slachtoffer en haar partner. Zij gaven hem aanvankelijk onderdak en methadon, maar waren daarmee gestopt.

Bewijsmiddelen

De verdediging voerde nog aan dat de partner van de vrouw de dader zou kunnen zijn: hij had de gelegenheid en wellicht een motief. Maar dat scenario komt niet overeen met de resultaten van het onderzoek. Op de kleding van de verdachte werd enkele dagen na het voorval bloed van het slachtoffer aangetroffen. Op een kussen, dat was gebruikt om de hoofdwond te verbinden, is in 10 bemonsteringen bloed aangetroffen met het DNA-profiel van de verdachte. Ook is zijn bloed aangetroffen op een medicijndoosje. Bij zijn aanhouding op 3 juni 2016 had de verdachte een wondje aan een vinger van enkele dagen oud. Ook had hij meer dan 200 methadonpillen bij zich.
De rechtbank kwam dan ook tot de conclusie dat de verdachte het letsel aan het slachtoffer heeft toegebracht en de methadontabletten en het geld heeft gestolen.

Onvoorwaardelijke gevangenisstraf

De rechtbank acht een forse onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 12 jaar passend. Het slachtoffer is voor de rest van haar leven ernstig gehandicapt en afhankelijk van zorg van anderen. Zij kan niet meer zelfstandig functioneren. De pijn en het leed bij het slachtoffer en haar partner zijn zwaar.