Inwoonster gemeente Heerlen start petitie afschaffen hondenbelasting

Foto: digitalshay via Foter.com/CC BY

Bianca uit Heerlen is een petitie gestart voor het afschaffen of op zijn minst verlagen van de hondenbelasting in Heerlen.

“Het is algemeen bekend dat hondenbelasting in de 18e eeuw is bedacht om hondsdolheid tegen te gaan en omdat honden toen nog werkten. Nu hebben zij alleen nog een sociale functie en is voor hondsdolheid al lang een vaccin ontwikkeld. Honden worden tegenwoordig hiervoor ingeënt.
Volgens de begrotingscijfers van de gemeente Heerlen betalen hondenbezitters veel meer belasting dan nodig is. Ongeveer de helft van de opbrengsten van de hondenbelasting wordt maar gebruikt voor dit doel. De andere helft verdwijnt in de pot algemene middelen. Dit nieuws stond onlangs al in de krant maar de gemeente lijkt hier niks aan te (willen) doen. Hondenbezitters betalen dus meer algemene belasting dan niet-hondenbezitters. Dat is niet zoals een belastingsysteem hoort te werken in mijn ogen”, is Bianca van mening.

Hondenpoepoverlast

“Ik heb contact gehad met iemand van de gemeente en deze persoon vertelde mij dat ze eerst de hondenpoepoverlast uit de ‘ergernissen-top 3’ willen verbannen en dan pas bereid zijn de hondenbelasting te verlagen. Dit is een straf voor de mensen die de poep wel netjes opruimen. Ik vind hondenpoepoverlast los staan van de hondenbelasting. Ik betaal volgens mij ook geen extra belasting voor het geval iemand een overtreding begaat in het verkeer bijvoorbeeld? Het boetesysteem moet van kracht zijn bij hondenpoepoverlast en geen enkele andere maatregel.
Tevens hebben 140 gemeenten in Nederland deze belasting al afgeschaft en kunnen andere gemeenten dat dus ook.
Graag wil ik zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen om de betreffende wethouder van Heerlen hiervan te overtuigen. Hopelijk zijn meer mensen het hiermee eens en vinden ze het waard om deze petitie te tekenen en te delen.”

Ga hier naar de petitie.