Intentieovereenkomst: coffeeshop naar oude tippelzone

Foto: Heerlen.nieuws.nl

De verplaatsing van de coffeeshop van de Heerlerbaan gaat een belangrijke nieuwe fase in. Na een brede verkenning van een aantal alternatieve locaties bleef in december de plek van de voormalige straatprostitutie aan de Euregioweg als enige plek over. Met de exploitant van de coffeeshop is nu een overeenkomst afgesloten, waardoor ook de procedure voor de verplaatsing kan worden opgestart. De exploitant is nu aan zet.

Burgemeester Krewinkel: “De verplaatsing van de coffeeshop is een thema dat leeft in de wijk Heerlerbaan. Samen met alle betrokkenen hebben we gezocht naar een duurzame oplossing van dit langlopende dossier. Hier werken we nu verder aan, immers Heerlen veiliger maken doen we samen!”

Aanleiding

Aanleiding voor de verplaatsing was een verzoek van de Stichting Buurtorganisatie Heerlerbaan. In eerste instantie heeft de exploitant zelf alternatieven gezocht. Vervolgens ging de gemeente actief mee zoeken en is een onderzoek naar alternatieve locaties in Heerlen-Zuid opgestart.
De oude tippelzone aan de Euregioweg bleek eind 2016 de meest geschikte locatie te zijn.

Overeenkomst

Verplaatsing naar deze locatie is in strijd met het huidige bestemmingsplan. Hiervoor moet dus een procedure worden opgestart. Met de coffeeshopexploitant zijn inmiddels afspraken gemaakt omtrent de op te starten procedures, de uit te voeren onderzoeken en wie voor de daarmee gemoeide kosten opdraait. Deze aspecten zijn vastgelegd in een intentieovereenkomst.

Ruimtelijke onderbouwing

In de overeenkomst is afgesproken dat de exploitant nu aan zet is om een zogenaamde ‘ruimtelijke onderbouwing’ in te dienen, aangezien de exploitant ook eigenaar wordt van de opstal.
De kosten en risico’s die hiermee gepaard gaan komen voor rekening van de exploitant. De gemeente heeft in deze procedure een toetsende rol.