Heerlen komende 2 dagen lang fietshoofdstad van Limburg

Foto: Wouter Roosenboom HLM

Zo’n 15.000 sportievelingen stappen zaterdag 10 juni op de fiets voor het grootste fietsevenement van Nederland. Maar de 26ste editie van Hago Limburgs Mooiste (HLM) is veel meer dan alleen een fietstocht. Dankzij een groot aantal side-events in het centrum van Heerlen kunnen ook niet-fietsers volop meevieren.

12 verschillende, verkeersluwe routes

Om met die 15.000 sportievelingen te beginnen: zij worden over 12 verschillende routes door Zuid-Limburg en het aanpalende buitenland geleid. “Er zijn 8 routes voor wielrenners, 3 voor mountainbikers en een familietocht voor deelnemers met een stadfiets of e-bike”, vertelt Jesse Linssen, directeur van HLM. “Alle routes bestaan uit verkeersluwe wegen door de mooiste delen van Zuid-Limburg en de grensstreek. Voor deelnemers en omwonenden zijn alle routebeschrijvingen en doorkomsttijden te vinden op http://www.limburgsmooiste.nl/toertochten/routes-doorkomsttijden/

Side-events voor jong en oud

HLM is echter veel meer dan alleen een toertocht. De organisatie streeft niet alleen naar gezellige drukte op het Burgemeester van Grunsvenplein (start- & finishlocatie), de camping en de pleisterplaatsen onderweg, ook het centrum van Heerlen moet bruisen. Hoe? Door een ongekend lange lijst met side-events, gratis toegankelijk voor iedereen.

Zo is op het Burgemeester Van Grunsvenplein de grote openluchtfietsmarkt op vrijdag 9 juni en zaterdag 10 juni, met merken als Specialized en Giant, om twee toppers te noemen.

Op vrijdag houdt onze Razende Reporter “Fietspraat”, verrassende verhalen over kennis, kunde en fietsavonturen met onder andere Jos van Emden, winnaar van de afsluitende tijdrit in de laatste Giro. Op vrijdagochtend gaan 200 kinderen van Basisschool Tarcisius de 1km lange finishstraat stoepkrijten.

Op zaterdag worden er in samenwerking met het foodtruckfestival Wheel ’s ’n Bites (dat zowel op vrijdag, zaterdag als zondag in het centrum van Heerlen plaatsvindt) verschillende activiteiten gehouden door de hele binnenstad. Denk aan het NK Slowbiken, Wood 15, Tour de Fun, de Platenbus, Kids Festival.

Straatmuzikanten en straatartiesten zorgen voor een extra gezellig sfeertje. En het mooie is dat het centrum voor bezoekers goed bereikbaar en toegankelijk blijft. Linssen: “Zij zullen zo weinig mogelijk hinder ondervinden van ons evenement.”

Regionale spin off: 1.700.000 euro

De deelnemers aan HLM komen uit het hele land, 3 procent komt uit het buitenland. Samen zijn ze goed voor ongeveer 12.500 overnachtingen. Zuyd Hogeschool becijferde dat de totale spin-off voor Heerlen zo’n € 1.700.000,- euro bedraagt. Verenigingen leveren 550 vrijwilligers die meehelpen tijdens het evenement. Als beloning ontvangen de clubs een bedrag van 90.000 euro om de clubkas te spekken. Ook de lokale ondernemers profiteren mee. De organisatie koopt voor € 400.000,- bij hen in.

Weetjes over HLM

In 26 jaar Limburgs Mooiste reden 280.000 recreanten de verschillende tochten. Samen fietsten ze ruim 33 miljoen kilometer. Dat is 826 maal de aardbol rond. Het aantal overwonnen hoogtemeters per editie is 20.000.000. Dat staat gelijk aan 20.000 keer de beklimming van de Alpe d’Huez. De 15.000 deelnemers werken ieder jaar 30.000 boterkoekjes, 28.000 Snelle Jelles, 19.000 sinaasappels, 19.000 bananen, 19.000 krentenbollen, 5.000 plakken peperkoek en 1.000 liter sportdrank weg. HLM neemt veel maatregelen om zwerfvuil te voorkomen, het is dan ook het eerste Nederlandse evenement dat het predicaat ‘Schoon Evenement’ van Stichting Nederland Schoon kreeg.