Gemeente Heerlen streeft naar meer evenwicht op kantorenmarkt

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Het Heerlense college van B&W wil met een nieuwe aanpak uit de Kantorennota 2017 actiever gaan sturen op een gezonde kantorenmarkt. Door samen te werken met de diverse marktpartijen moet vraag en aanbod op de kantorenmarkt beter in evenwicht komen.

De gemeente gaf hierin zelf al het goede voorbeeld. Door de aankoop van Schinkelkwadrant-Zuid en door de aankoop, sanering en sloop van het huidige stadskantoor en de tijdelijke huisvesting aan de Putgraaf 188 haalt de gemeente in de nabije toekomst ruim 25.000 m2 kantoor uit de markt.

Heerlen is dé kantorenstad van Parkstad Limburg, met een breed en gevarieerd aanbod aan kantoren. Ook heeft de stad veel financiële, administratieve en informatieve dienstverlening. Op de Smart Services Campus werken instellingen voor onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven samen op het gebied van slimme diensten.

Mismatch

De kantorenmarkt is de afgelopen jaren ingrijpend veranderd. Een andere manier van werken, schaalvergroting, fusie- en concentratieprocessen leidden tot een afname van vierkante meters. Daardoor staan veel kantoren leeg. Aan de andere kant is er steeds meer vraag naar kantoren van een betere kwaliteit. Deze mismatch tussen vraag en aanbod wil de gemeente beter in evenwicht brengen.

Aanpak

De voorgestelde aanpak bestaat uit twee sporen.
Aan de ene kant wil de gemeente de vraag naar kantoorruimte stimuleren, onder meer in nauw overleg met makelaars en andere marktpartijen. Dit gebeurt onder meer vanuit het Ondernemershuis. De nadruk ligt daarbij op het gebied van de smart services.
Een ander traject moet duidelijk maken wat de behoeftes zijn uit de markt. Zo kunnen bestaande kantoren worden gesloopt of gerenoveerd. Bij nieuwe vestigingen zal kritisch wordt gekeken naar de aantallen vierkante meters en de plaats van vestiging.

Met de nieuwe Kantorennota speelt Heerlen in op de uitgangspunten van het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL). Daarin werken alle Zuid-Limburgse steden samen aan een gezamenlijke visie voor ruimtelijk-economische ontwikkelingen. Heerlen is aangewezen als één van de kantorensteden van Limburg.