Reconstructie schietpartij coffeeshop Heerlerbaan

Foto: Heerlen.nieuws.nl

De rechtbank Limburg heeft het onderzoek heropend in de strafzaak van de schietpartij bij coffeeshop ‘Brothers’ op Heerlerbaan. Ook bepaalde zij dat er een reconstructie moet plaatsvinden. Deze vindt plaats op donderdag 20 april 2017 vanaf 15.00 uur.

Op 11 november 2015 veroordeelde de rechtbank Limburg een man tot een gevangenisstraf van 10 maanden voor het plegen van een ramkraak, 4 bedrijfsinbraken, opzet heling van een auto en 4 keer tanken zonder te betalen. De rechtbank vond echter dat het onderzoek onvolledig is geweest voor wat de tenlastegelegde feiten betreft die zich op 22 augustus 2013 in Heerlen hebben voorgedaan.

Onttrekken aan aanhouding

Volgens de officier van justitie wilde de verdachte zich die dag onttrekken aan een aanhouding. Daarbij zou hij met zijn auto op verschillende agenten zijn ingereden en twee auto’s hebben vernield.
Verdachte zelf verklaarde tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak dat hij niet wist dat het poltieagenten waren die – terwijl hij in zijn auto zat – op hem af kwamen om hem aan te houden. Hij hoorde deze mannen wel “eruit, eruit” roepen, maar niet dat zij ook “politie, politie” riepen. Hij stelt dat hij evenmin zag dat het medewerkers van de politie betrof. Daardoor raakte hij naar eigen zeggen in hevige paniek toen de mannen op hem afkwamen. Hij wilde zichzelf in veiligheid brengen en is daarom weggereden.

De rechtbank vindt nader onderzoek in de vorm van een reconstructie nodig om te kijken of de verklaring van verdachte aannemelijk is.
De rechtbank is onvoldoende in staat om aan de hand van destijds ter plekke gemaakte camerabeelden te oordelen over de door verdachte gegeven verklaring.

Reconstructie

Tijdens de reconstructie moeten de verdachte, een getuige en leden van de arrestatie-eenheid afzonderlijk van elkaar naspelen wat er volgens hen op de bewuste avond gebeurde. Daarbij worden zoveel mogelijk de omstandigheden van destijds gecreëerd. Leden van de arrestatie-eenheid dragen daarom dezelfde kleding. In de auto van de verdachte wordt dezelfde muziek op hetzelfde volume afgespeeld. Ook wordt er rekening gehouden met de lichtintensiteit op de avond van 22 augustus 2013.
De reconstructie wordt gefilmd. De betrokkenen kunnen de reconstructie op afstand volgen.

Geen publiek tijdens de reconstructie

Tijdens de reconstructie worden ordemaatregelen getroffen. Dit houdt onder andere in dat de locatie door de politie wordt afgezet en beveiligd. Ook wordt er geen publiek toegelaten.