Wijkverpleegkundigen bij Spoedeisende Hulp en Huisartsenpost Heerlen

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Zuyderland Medisch Centrum locatie Heerlen, Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg en MeanderGroep startten maandag 3 april een pilot die de wijkverpleegkundige beter koppelt aan de Spoedeisende Hulp (SEH) en de Huisartsenpost (HAP). De bedoeling hiervan is om de zorg voor met name de oudere, kwetsbare patiënten die hier terecht komen te verbeteren. Daardoor kunnen zij veilig en verantwoord terug naar huis en is ziekenhuisopname minder vaak nodig.

Ambulante Nachtzorg

Het team van de Ambulante Nachtzorg van Meander wordt daarvoor ondergebracht bij de Spoedeisende Hulp van Zuyderland. MeanderGroep is de enige zorgorganisatie in Parkstad die ’s nachts thuiszorg biedt. Tot vandaag was de uitvalbasis van die Ambulante Nachtzorg gevestigd in verpleeghuis Lückerheide in Kerkrade. Door de nieuwe werkplek bij Zuyderland in Heerlen kunnen huisartsen en specialisten deze wijkverpleegkundigen nu direct consulteren. Men verwacht dat hiermee meer patiënten medisch verantwoord en zo nodig met directe inzet van de thuiszorg terug naar huis kunnen.

Juiste zorg op juiste plek

Aanleiding voor deze nieuwe werkwijze is het feit dat ouderen langer thuis blijven wonen. Daardoor doen ze vaker een beroep op de huisarts of spoedeisende hulp. De nauwe samenwerking tussen HAP, SEH en thuiszorg draagt bij aan een doorlopend zorgpad voor deze groep patiënten. Dat is ook het doel van dergelijke initiatieven in de proeftuin MijnZorg: de juiste zorg op de juiste plek bieden.
De pilot wordt gefinancierd vanuit de proeftuinfinanciering die Meander heeft afgesproken met CZ en VGZ voor de inzet van wijkverpleging. Afhankelijk van de opgedane ervaringen zal de proef verder uitgebreid worden.