Pamfletactie voor lagere parkeertarieven in Heerlen-centrum

Foto: Hart-Leers

“De eerste 2 uur gratis parkeren is jullie plicht! Anders gaat de stad nog verder dicht!”
Die noodkreet hangt sinds maandagmiddag in de etalages van een aantal ondernemers in de Heerlense binnenstad. Met de pamfletactie wil deze groep ondernemers kracht bijzetten aan de eis gericht aan de gemeente Heerlen om het centrum van Heerlen aantrekkelijker te maken voor winkelend publiek. En verlaging van de parkeertarieven zou daar een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren.

Zwaar weer

Een ‘Comité verontruste ondernemers’ ziet dat de Heerlense binnenstad in zwaar weer verkeert, en snel aantrekkelijker gemaakt moet worden. Ze dragen de gemeente Heerlen op om het parkeren 2 uur lang gratis te maken. Dat is in hun ogen de plicht van de gemeente, om daarmee nog meer leegstaande winkels, horeca en kantoren te voorkomen.
Terwijl de leegstand in het centrum erg hoog is (30% leegstand), zijn de parkeertarieven de laatste jaren alleen maar gestegen. Op de gemeentelijke parkeerplekken zijn de tarieven van 1 euro (of 1,20 euro) naar 1,80 euro of zelfs 2 euro gestegen, waardoor nog meer bezoekers de binnenstad mijden.

Parkeertarieven

Of de verlaging van de parkeertarieven daarbij echt helpt moet overigens nog blijken. Paul Berden, een van de initiatiefnemers van de pamfletactie, denkt van wel. Hij ziet in de steden waarin zijn bedrijf vestigingen heeft, hogere bezoekersaantallen daar waar de parkeertarieven lager zijn.
Minder goede ervaring heeft onze buurgemeente Kerkrade. Door het zelfs geheel gratis maken van het parkeren in Kerkrade-centrum een paar jaar geleden, zijn er volgens de gemeente nauwelijks meer mensen de binnenstad ingetrokken.

Reacties