Mondriaan Ouderen: topklinisch centrum voor ouderen met persoonlijkheidsstoornissen

Foto: Vivian Beks

Het Expertisecentrum persoonlijkheidsstoornissen bij Ouderen, met als hoofdlocatie ‘Wijerode’ in Heerlen, krijgt van Stichting Topklinische GGz het TOPGGz keurmerk! Daarmee heeft Mondriaan het eerste topklinische centrum ouderenpsychiatrie in Nederland met expliciete focus op persoonlijkheidsstoornissen.
Noud Engelen, directeur Mondriaan Ouderen: “Het TOPGGz keurmerk is een belangrijk erkenning van ons hoog specialistisch werk maar bovenal stimulans en legitimatie voor verdere doorontwikkeling op dit uitermate boeiende en relevante terrein.”

Ouderen met persoonlijkheidsstoornissen

Ouderen met persoonlijkheidsstoornissen kunnen zeer moeilijk omgaan met stressvolle situaties, zoals lichamelijke achteruitgang en vinden het bijzonder lastig om zich aan te passen aan nieuwe situaties, bijvoorbeeld pensionering. Dit veroorzaakt veel leed bij zowel de oudere zelf als diens omgeving met hoge ziektelast en zorgconsumptie tot gevolg. Persoonlijkheidsstoornissen vormen een chronische en tevens ernstige psychiatrische aandoening en gaan vaak gepaard met forse stemming-, angst-, en/of verslavingsproblematiek. Het ontbreekt bij ouderen met persoonlijkheidsstoornissen aan veerkracht en dit is nu juist essentieel om veroudering te kunnen trotseren.

Foto: Vivian Beks

Superspecialisme

Binnen Mondriaan Ouderen is de aanpak van en aandacht voor persoonlijkheidsstoornissen al een aantal jaren hèt superspecialisme. Zowel de praktijk als wetenschappelijk onderzoek tonen aan dat het zinvol en belangrijk is om ouderen met persoonlijkheidsstoornissen te behandelen. De door Mondriaan Ouderen gevestigde leerstoel “klinische ouderenpsychologie” aan de Vrije Universiteit Brussel is de katalysator van de onderzoekslijn naar topklinische interventies bij ouderen met persoonlijkheidsstoornissen.

Prof. dr. Bas van Alphen heeft de zorginhoudelijke leiding over het Expertisecentrum persoonlijkheidsstoornissen bij Ouderen. Hij heeft als psycholoog ruim twintig jaar werkervaring met ouderen met persoonlijkheidsstoornissen in de GGz. In 2006 promoveerde hij op de diagnostiek van persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen aan de Radboud Universiteit. In 2012 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar klinische ouderenpsychologie aan de Vrije Universiteit Brussel met persoonlijkheidsstoornissen als wetenschappelijk aandachtsgebied. Hij verzorgt hierover (inter)nationaal onderwijs.