Lenteweer in half februari, de thermometer tikte bijna de 17 graden aan

ARCHIEFFOTO
ARCHIEFFOTO
Foto: Heerlen.nieuws.nl

Vanmiddag was het lekker druk op de terrassen op het Pancratiusplein en de Bongerd in Heerlen. Alleen de carnavalsversieringen maakten duidelijk dat we pas ergens in het midden van februari zitten, en niet al een flink eind gevorderd zijn in de lente zoals de temperatuur en het zonnetje wilden doen geloven.

Dagrecord

De maximum temperatuur benaderde vanmiddag de 17 graden in onze contreien. Vanmiddag om 15.00 uur werd het 17,1 graden in Maastricht. “Niet eerder werd op deze datum zo’n hoge temperatuur genoteerd in een officieel weerstation”, meldt Weeronline.
Weerplaza had eerder al gemeld dat in onze provinciehoofdstad tussen 14.00 en 15.00 uur de 16,9 graden was gehaald, waarmee het dagrecord van 16,5 graden in Maastricht uit 1958 was gebroken.

Aangenaam lenteweer

Overigens viel vandaag in heel Nederland te genieten van aangenaam lenteweer, al liepen de temperaturen nogal uiteen. In de noordelijke provincies werd het zo’n 8 tot 10 graden en in het midden des lands hooguit 13 graden graden. Normaal is het in deze tijd van het jaar gemiddeld 5 tot 6 graden.
Helaas is het de komende dagen gedaan met zon en warmte. Het wordt bewolkt, en er valt nu en dan regen bij 9 graden.

Bij ons “in het zuiden” komen februaridagen met maxima van 15 graden of meer gemiddeld eens in de drie à vier jaar voor. In 1920 werd het op 18 februari in Maastricht maar liefst 19,3 graden.