Competitie amateurvoetbal begint later en duurt langer

Archieffoto
Archieffoto
Foto: Heerlen.Nieuws.nl/Hein Smith

De competitiewedstrijden van de amateurvoetbalclubs beginnen komend seizoen vanaf 23 september en het seizoen wordt afgesloten op 27 mei.

Na overleg, tijdens meer dan 30 bijeenkomsten met ruim 1.200 clubvertegenwoordigers, besloot de KNVB dat het voetbalseizoen 2017/2018 later begint en later eindigt. De competitiewedstrijden beginnen vanaf 23 september 2017 en het seizoen sluit op 27 mei 2018.
Het voetbalseizoen begint in het hele land vanaf 2 september 2017 met bekerwedstrijden.

Directeur amateurvoetbal van de KNVB, Jan Dirk van der Zee: “Door spelers en clubs werd ons steeds vaker gevraagd waarom we het voetbalseizoen niet later zouden beginnen, zodat we ook langer door kunnen voetballen. Zo kunnen de voetballers rustig op vakantie, zonder dat ze zich schuldig hoeven te voelen tegenover hun teamgenoten, en kan er ook nog lekker gevoetbald worden als in mei de zon begint te schijnen. Met dit idee zijn we aan de slag gegaan en samen hebben we de plannen weten te vertalen in een concrete speeldagenkalender. Deze kalender is een uitkomst van een goede samenwerking met clubs en hiermee hoopt de KNVB alle voetballiefhebbers van dienst te zijn.”

Door deze nieuwe kalender is de verwachting dat minder voetballers hun eerste wedstrijd(en) hoeven te missen. Ook kunnen voetballers, trainers en clubteams zich beter voorbereiden op de competitie. Bijkomend voordeel is dat het voetbalseizoen langer doorloopt waardoor de kans op afgelastingen kleiner wordt.

Flexibele winterstop

Nieuw is ook een flexibele winterstop van 27 januari tot 4 maart. In die tijdspanne van zes weken moeten de clubs vier wedstrijden afwerken. De verenigingen die elkaar in die periode volgens KNVB-schema treffen, kunnen in onderling overleg de betreffende speeldatum bepalen. Alleen als verenigingen er samen niet uitkomen blijft het door de KNVB opgestelde schema leidend.
Deze nieuwe opzet wordt aankomend seizoen getest. Op basis van de resultaten wordt gekeken of dit in de toekomst kan worden uitgebreid binnen de reguliere competitie.

Bekervoetbal

De wedstrijden om de beker in het amateurvoetbal beginnen in het hele land op 2 september 2017. Er zal dan voornamelijk in het weekend worden gespeeld, zo weinig mogelijk meer op doordeweekse avonden.

Bron en tekst: KNVB