IBA Parkstad presenteert iconisch visieontwerp Wilhelminaberg

Foto: IBA

Vandaag 10 januari 2017 presenteerde IBA Parkstad een ontwerp voor de top van de Wilhelminaberg in Landgraaf. Drie gerenommeerde ontwerpbureaus mochten laten zien hoe zij de populaire top van de voormalige mijnsteenberg tot een iconisch oriëntatiepunt voor de regio willen maken.

Een jury onder leiding van IBA-curator en gewezen Rijksbouwmeester Jo Coenen koos voor de Oloïde van ontwerpbureau NEY +partners. Deze geometrische figuur bestaande uit twee golvende cirkels die samen een 8-vorm maken, wordt boven op de berg in het verlengde van de immense trappartij gesitueerd. Vanaf dit 38-meter hoge bouwwerk zou in de (nabije) toekomst een uniek uitzicht over de Euregio mogelijk zijn.

Landmark

IBA Parkstad nam in samenwerking met SnowWorld en gemeente Landgraaf het initiatief tot de herontwikkeling van de Wilhelminaberg. Een van de doelstellingen daarbij was het verbeteren van de oriëntatie in de regio, waarbij een beeldbepalend landmark onmisbaar is. De nu voorgestelde oloïde op de top van de Wilhelminaberg is in de ogen van de jury zo’n tot de verbeelding sprekend herkenningspunt voor Parkstad.

Draagvlak

De presentatie van het ontwerp vanmiddag was de eerste stap. Om het ook daadwerkelijk te kunnen realiseren gaat IBA Parkstad met haar partners nu op zoek naar draagvlak en uitvoeringskracht.
“Parkstad heeft behoefte aan grote ideeën, aan een visie voor de toekomst,” vindt IBA-curator Jo Coenen. “Deze oloïde verbeeldt de ontwikkeling die Parkstad heeft doorgemaakt; van een regio die werd getekend door zware industrie, naar een regio die een gerenommeerde prijs wint voor beste toeristische bestemming ter wereld.”