Heerlense geschiedenis vanaf nu ook op straat

Foto: Gemeente Heerlen

Om de geschiedenis van Heerlen ook ‘op straat’ beter zichtbaar te maken komen er op verschillende plekken in het centrum bordjes met informatie over de betreffende locatie.

Spitsgracht

Schematische weergave spitsgracht

Vanmiddag onthulde wethouder Jordy Clemens het eerste bordje bij de Romeinse ‘spitsgracht’ achter het Thermenmuseum die afgelopen jaar opnieuw zichtbaar is gemaakt. Deze spitsgracht liep in de laat-Romeinse (circa 300 na Christus) rond het hele Romeinse badhuis en maakte onderdeel uit van het verdedigingswerk dat de Romeinen aanlegden rond hun forten en kampen. In de V-vormige gracht werden gespitste houten palen geplaatst om de doorsteek te belemmeren, terwijl de uitgegraven grond werd gebruikt om een aarden wal te maken waarop een palissade van houten palen kwam te staan.

Andere locaties in centrum

Het is de bedoeling dat ook op andere locaties in het centrum van Heerlen dergelijke informatiebordjes verschijnen. Onder andere bij de Sint-Pancratiuskerk en bij de Schelmentoren. Ook bij de reconstructie van een stukje stadswal van het vroegere ‘Landsfort Herle’ op het Pancratiusplein zullen voorbijgangers in de nabije toekomst een soortgelijk bord kunnen raadplegen voor historische toelichting en uitleg.