Vee & Dee, ‘Heij Hallo!!!’ en het LVK

Foto: Vee & Dee

“Heij Hallo!!!” Hier zijn Peter Vincent en Rob Dijcks, oftewel het zangduo Vee & Dee uit Heerlen. Nu carnaval ‘um d’r hook kiekt’ hebben ze het weer behoorlijk druk.

Waar staat Vee & Dee voor?

Peter: “Het zijn de beginletters van onze achternamen. Peter Vincent & Rob Dijcks: Vee & Dee dus. Natuurlijk bekt dat aardig omdat een groot winkelbedrijf dezelfde klanken heeft. Of liever gezegd: had.”

Rob: “En ja, er waren heel veel grapjes: jullie zijn toch failliet? Of: nu gaat C&A voor ons optreden. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Geinig.”

Hoe lang werken jullie al samen?

Rob: “Heel lang. We zijn echter niet zo van de cijfertjes. Maar nu je het zo vraagt …. Het was in 1992 toen ik als president van De Eekheuëre ‘De Klumpkes Blumkes’ in de persoon van voorzitter Peter Vincent benaderde om het koor te laten assisteren bij de opname van een cassettebandje, dat uitgebracht werd ter ere van het jubileum van De Eekheuëre. Daarna zijn we blijven samenwerken.”

Peter: “Goh, nu je het zegt. Dat betekent dat we ons 2×11-jarig carnavalsjubileum al gemist hebben! En dat we dit jaar 25 jaar samenwerken. Jeetje!”

Dus jullie hadden eigenlijk moeten feesten!

Peter: “Tja, we zijn dus inderdaad niet zo van de cijfertjes, haha! Geen idee hoeveel nummers we al samen gemaakt hebben, hoe vaak we bij het Heëlesj Sjlagerkonkoer waren, hoe vaak we in de halve finale stonden van het LVK. Het is voor ons het belangrijkste dat we meedoen, erbij horen. Winnen hangt van zoveel dingen af: zit je goed in je vel, heb je wel een goed nummer, is de presentatie oké, let de jury wel op de dingen waarop ze moeten letten?”

Rob: “Bovendien verschillen de smaken enorm. En vergeet de gunfactor niet, hè. We zijn inmiddels gepokt en gemazeld, dus voor ons geldt vooral de Olympische gedachte: meedoen is belangrijker dan winnen.”

Maar nu is het een spannende week voor jullie!

Peter: “Dat mag je wel zeggen. Vooral het weekend. Het LVK! Daarin moet voor ons alles gebeuren. Vrijdagavond is het liveoptreden op L1, dat wordt zaterdag herhaald en vervolgens mogen de mensen na de uitzending een half uur stemmen. Daarna is het afwachten. Lang wachten. Want pas op 28 januari, na de derde uitzending, worden de finalisten bekend gemaakt op L1-radio van 10.00-13.00 uur.”

Hoe zit dat allemaal precies?

Rob: “Een hoofdjury heeft zo’n 230 liedjes beluisterd en dat leverde een ranglijst op. Daarvan zijn de eerste 60 in de halve finale terechtgekomen. De komende drie vrijdagen presenteren die 60 artiesten hun nummers in drie series van 20 via L1 op de tv. Elke vrijdag van 18.00 tot 20.00 uur. Daarna worden de punten van de hoofdjury en de publieksjury bij elkaar opgeteld en staan de eerste 20 in de finale.”

En die finale is wel heel bijzonder in 2017!

Peter: “Zeg dat! Voor het eerst in de geschiedenis is de finale in het centrum van Heerlen. In een groot feestpaviljoen op het Burgemeester van Grunsvenplein. Daar willen we natuurlijk wel graag bij zijn. Maar de concurrentie is moordend. Ook vanuit Heerlen, dat met ‘Miserabel’ en ‘Paul & Leo’ nog twee inzendingen heeft. Twee hele goede nummers.”

Hoe belangrijk is dat LVK voor jullie?

Rob: “Het is prachtig om mee te maken. Zeker nu het in Heerlen is. Maar we hoeven er niet van te leven. Sterker nog: we treden best veel op in het carnavalsseizoen. Ook buiten Heerlen, maar toch vooral hier in de buurt. En dat is goed zo. We zijn allebei heel druk bezette personen en hebben dan ook helemaal niet de tijd om in heel Limburg in de weekends drie of vier optredens te verzorgen. Maar het is duidelijk dat het behalen van de finale een erkenning is voor het feit dat je een leuk liedje hebt gemaakt.”

Heij Hallo!!!

Peter: “Yep, dat is de titel. Na een jaar stevig balen, omdat we carnaval heel erg missen, voelen we ons ons nu weer lekker omdat het eindelijk weer carnaval is. Dat is de strekking van het lied. ‘Heij Hallo, heij zint vieër wèr, d’r karneval en ig!’, dat is de openingszin van het refrein. Als je erop gaat letten is het ongelooflijk hoe vaak de mensen elkaar begroeten met ‘Hallo!’. Best grappig.”

Hoe komt zo’n liedje tot stand?

Rob: “Dat is een moeilijk proces. Eigenlijk is alles al een keer gedaan: melodie, thema, tekst. Het is dus verdomd moeilijk om origineel te blijven. We hechten veel waarde aan de tekst. Mensen om ons heen zeggen vaak: te veel. Maar dat zit in ons. Niet alledaagse woorden en uitdrukkingen gebruiken en naast de geijkte rijmwoorden als ‘dig en mig’, ‘good, blood en mood’, ‘karneval en bal’ blijven zoeken naar steeds weer nieuwe rijmwoorden. Dat is de uitdaging.”

Peter: “Dit jaar hadden we heel veel moeite om een origineel thema te vinden. Waarover kun je nog zingen? Er is al zoveel bezongen. Dus bedenk maar eens iets nieuws. Het heeft ons dit jaar veel meer moeite gekost dan andere jaren. Avonden hebben we gebrainstormd en geboomd, gestreept, weer een nieuw begin gemaakt. Maar gelukkig lukt het dan toch uiteindelijk om een nieuw liedje te hebben. Halleluja!”

En dan?

Rob: “Dan gaan we naar Marlstone Music in Ulestraten. In de studio laten we horen wat we gemaakt hebben en welke stijl voor het arrangement we in gedachten hebben. Daar gaan de arrangeurs mee aan de slag. Daarna gaan we luisteren naar de oefenband, kunnen we aanvullen en verbeteren. Vervolgens wordt met live-instrumenten de echte muziekband gemaakt en kunnen we gaan inzingen. Heel spannend om uiteindelijk het eindresultaat te horen.”

Hoe kun je stemmen?

Peter: “Vrijdag 6 januari is van 18.00 tot 20.00 uur de uitzending. Daarna kan van 20.00 tot 20.30 uur worden gestemd. Op zaterdag 7 januari is de herhaling van 14.00 tot 16.00 uur. Ook dan kan daarna gestemd worden van 16.00 tot 16.30 uur. SMS naar 4422 en stem bijvoorbeeld LVKspatie09spatie11spatie18. Je stemt in dit voorbeeld op liedje 09 (Vee & Dee, yes!), 11 en 18. Er moeten 3 (verschillende) liedjes worden doorgegeven anders is de sms-stem ongeldig! Denk aan de spaties en aan de nul bij de nummers 01 tot en met 09. En denk natuurlijk aan liedje 09!”

Rob: “Je kunt ook met de huistelefoon stemmen. Instructies voor de stemmers met een vaste telefoon: er moeten 3 (verschillende) liedjes worden doorgegeven, anders is de telefoonstem ongeldig! De liedjes 01 tot en met 09 krijgen een voorloop-nul. Dus: liedje 1 is 01, liedje 2 is 02 et cetera. Sluit na iedere stem af met een hekje (#). Bel naar 0909 202 70 30 en volg de instructies via de telefoon. Voer een eerste lied in en sluit af met een hekje(#). Voer het tweede lied in en sluit af met een hekje(#). Voer het derde lied in en sluit met een hekje(#) af. En dan is het gefikst.”

Peter: “Wij hebben nummer 09, dus graag dat nummer bij de drie door te geven nummers erbij zetten! Stem komende vrijdag of zaterdag!”

Rob: “Zet bijvoorbeeld het alarm op je mobieltje aan, zodat je eraan herinnerd wordt! Elke stem is heel belangrijk voor ons.

‘Heij Hallo!!!’ is al te zien en te beluisteren op YouTube.

Klik hier voor een overzicht van de deelnemers aan de drie halve finales.