Hans Wolting: CEO van Wolting & Versteegh accountants en belastingadviseurs

Foto: Heerlen.Nieuws.nl/Hein Smith

In de rij persoonlijke interviews is vandaag te gast Hans Wolting,  CEO van ‘Wolting & Versteegh accountants en belastingadviseurs’.

Met wie hebben we het genoegen, wie is Hans Wolting?

“Ik ben 66 jaar, 38 jaar getrouwd met Monique, we wonen in Heerlen in de wijk Palemig en hebben samen 5 kinderen. Twee zonen en drie dochters. Onze kinderen wonen niet meer thuis. Alleen Scott, die in Leuven studeert, komt nog in het weekend naar huis.
Onze zoon Tom is afgestudeerd als bouwkundig ingenieur, en werkt in de ICT. Dochter Liz is eigenares van ‘Animal`s Faith’ in Maastricht, een dierenwelzijnsorganisatie, dat je zou kunnen zien als een soort Nederlandse ‘dog-whisperer’. Dochter Kim woont is Australië,  en de jongste dochter Gwen heeft net haar master gehaald in de bedrijfskunde. Zij is aan de slag gegaan bij Ahold bij de afdeling M&A, ‘Mergers & Acquisitions’. Zoon Scott studeert in Leuven voor tandarts en die komt zoals zojuist al gezegd in de weekends naar huis. We hebben nog geen kleinkinderen, maar onze kinderen zijn ook nog jong. Dus Monique en ik wachten rustig af.”

Heeft geen van de kinderen interesse om uw organisatie over te nemen?

“Nee, zij hebben hun eigen keuze gemaakt.Dat is goed, zo hoort het eigenlijk ook. De enige die qua studierichting een beetje in de buurt komt is Gwen.”

Kunt u een schets geven van uw opleidingen en uw maatschappelijke loopbaan?

“Na de lagere school ben ik naar het Grotiuscollege gegaan. Ik heb daar HBS B gestudeerd, en na het behalen van mijn diploma ben ik via Nivra en de Universiteit van Maastricht gaan studeren voor registeraccountant.

Al tijdens mijn studie was ik actief als zelfstandige ondernemer. In 1980 startte ik als eenmanszaak aan de Schaesbergerweg in Heerlen. Al snel groeide de zaak uit, kwam er personeel bij en ben ik met mijn bedrijf in 1989 verhuisd naar de Grasbroekerweg. In 1993 hebben wij ons huidige pand gebouwd, waar wij ook eigenaar van zijn. Datzelfde jaar nog zijn we verhuisd naar deze locatie aan de Gerard Bruningstraat 12 op de Molenberg.
Na al die jaren mag ik wel stellen dat wij een gezonde organisatie zijn met twee vestigingen, één in Heerlen dus en ook één in Maastricht. Ook de toekomst van mijn organisatie zie ik rooskleurig. Al komt er natuurlijk ooit een tijd waarop ik mijn bedrijf zal moeten loslaten. Mijn grootste wens is dan dat het bedrijf op dezelfde voet verder gaat zoals dat nu het geval is: hecht, daadkrachtig, collegiaal en specialistisch.”

Daarnaast was/bent u nog bezig met meerdere activiteiten?

“Ik ben 6 jaar voorzitter geweest van MKB Parkstad, en in die hoedanigheid zat ik ook in MKB Limburg. In 2014 ben ik gestopt en heb het voorzitterschap overgedragen aan Tibert Lagarde.” Hans Wolting ontving overigens van het bestuur van MKB Limburg de ‘zilveren speld van verdienste’, voor zijn jarenlange inzet voor MKB Limburg en in het bijzonder voor MKB Parkstad (redactie).
“Op dit moment ben ik nog actief als vice-chairman Advisory Board Universiteit Maastricht opleiding voor RA’s. En met een groep Limburgse mannen die allen ondernemer zijn en ‘Hans’ heten, vormen we een hechte groep: de ‘Hanse-club Limburg’.
Daarnaast ben ik nog betrokken bij ‘Business Culinair’, de dinnershow van het zuiden in de Rodahal. Zij organiseren een avond vol top-entertainment en een overheerlijk diner, voor relaties, zakenpartners, vrienden of familie. Dat allemaal in een ambiance die uitnodigt tot netwerken. Maar óók een avond waar het goede doel niet wordt vergeten. Zo is er een cheque van 10.000 euro overhandigd aan de ‘Stichting Leergeld Parkstad’.”

32 uur per week werken?

Door de vele genoemde maar ook hier niet aangehaalde activiteiten die Hans Wolting doet besloot hij in samenspraak met zijn echtgenote Monique om nog maar 32 uur per week te gaan werken. Waaraan hij direct lachend toevoegt dat het regelmatig voorkomt dat hij ook nog in het weekend met zijn werk bezig is. Bijvoorbeeld om binnen het bedrijf een managementteam vorm te geven dat nu goed blijkt te functioneren. Ook vertelt hij enthousiast over zijn medewerkers waarvan een aantal al jaren bij hem in dienst is, en over de jongere generatie medewerkers waarmee hij regelmatig van gedachten wisselt. “Het zijn jonge mensen die net zo gek zijn op hun vak zoals ik dat ook ben.”
Hij spreekt de hoop uit dat, indien hij ooit afstand moet doen van zijn bedrijf, de bestaande relaties en het netwerk van Wolting en Versteegh dan behouden zullen blijven. ‘Ik hoop daar dan ook mijn bijdrage aan te kunnen blijven geven.”

U staat bekend om uw sociale betrokkenheid bij de stad Heerlen?

“Klopt, met hard werken zijn wij hier groot geworden. En ik vond en vind nog steeds dat ik daarom ook wat terug moest doen. Zo draag ik bijvoorbeeld Cultura Nova een warm hart toe. En ons bedrijf is bij tal van activiteiten betrokken. Onder andere bij diverse voetbalverenigingen in de regio. Want naast het sportieve element lopen in mijn visie in die verenigingen misschien wel slimme accountants rond. Dus ik zie de verenigingen als een soort kweekvijver die breder is dan het sportieve gedeelte alleen. Ook ondersteunt ons bedrijf diverse carnavalsverenigingen in de regio, en ondersteunen we, of hebben we nog tal van andere evenementen ondersteund.”

Hoe kijkt u naar de stad Heerlen en de ontwikkelingen?

“Ik maak mij zorgen over de ontwikkelingen van de stad Heerlen. Ik was een tegenstander van het Maankwartier. Het heeft de stad uit elkaar getrokken. De samenhang en de aantrekkelijkheid van de stad zijn achteruit gegaan. De bestuurders hebben de inwoners los gelaten, bestuurders die hun zin doorzetten zonder te luisteren naar de ondernemers.
Het Maankwartier is een prachtig gebouw, maar wat voor mij de stad binding geeft is de Peutz driehoek!”

De vragen van ………..

1. Karakter?

Direct, ik ben niet vlug van mijn stuk te brengen. Gesloten, maar op z`n tijd spontaan en aardig; de tweede natuur van een accountant: ik weet mijn verantwoordelijkheden.

2. Levensmotto?

Vertrouwen is goed, controle is beter.

3. Bewondering voor?

Mijn echtgenote Monique: naast de perfecte moeder van onze kinderen is zij ook nog eens al 38 jaar mijn beste manager!

4. Spijt van?

Dat ik door mijn werk niet genoeg tijd heb genomen bij het opvoeden van onze kinderen. Want dat heeft Monique, dus ook mijn manager, gedaan!

5. Angst voor?

Het verlies voor aansluiting op mijn netwerk.

6. Hobby’s?

Mijn grootste hobby is nu mijn werk. Vroeger was dat volleyballen. Daarnaast ga ik nu ook graag op wintersport, en ben ik een zeer fanatieke skiër. In de zomer op mijn chopper rijden door het Limburgse land. En twee maal per week fitnessen met m’n maatjes, samen zijn we de ‘early birds’, ’s morgens om 7.00 uur bij sportcentrum Hoen.

7. Ambities?

Dat als het kantoor overgaat in andere handen, de sfeer en de eigenheid ervan behouden blijven.

8. Ultieme doelstelling?

Dat onze kinderen een goede plek vinden, en ons gezinnetje gezond blijft. Ik heb ook veel gedaan voor Parkstad, dus ik hoop dat, voordat ik mijn ogen definitief sluit, Parkstad is gerealiseerd als één grote gemeente.

9. Slechte eigenschap?

Ongeduldig, vaak te direct. En ik spreek mensen veel te snel aan op fouten.

10. Schouwburg, film of boek?

Boek, laatst gelezen boek van de schrijver Robert Ludlum , een thriller.

11. Avondje stappen of etentje?

Etentje.

12. Bier, water of wijntje?

Wijntje.

13. Wie zijn uw voorbeelden?

Echte voorbeelden heb ik niet, zo is na enige minuten van denken de conclusie. Maar wel zijn er enkele personen waarvoor ik respect heb. Leon Beerendonk van Mabs 4.0; Roger Dassen, Deloitte accountant; Ton Goedmakers van Vebego; Mr. Frans Thuis, advocaat, en Paul Berden.

14. Krijg inspiratie van?

Jonge mensen die net zo gek zijn op hun vak zoals ik dat ook ben.

15. Wat zou u absoluut nog eens willen doen?

Vóór dat ik er te oud voor ben: helikopter-skiën in de Rocky Mountains tijdens een vakantie in Canada.

16. Kerstmis?

Gezellig samenzijn met het gezin.

17. Tot slot, waar zien wij u over 10 jaar?

Nog actief als adviseur, en misschien zit ik wel in de politiek. Maar het mooiste zou zijn om dan actief te zijn als ambassadeur van de gemeente Parkstad.

We spraken met een bevlogen en trotse ondernemer. Trots op datgene wat zijn organisatie en dus ook zijn medewerkers in al die jaren gepresteerd en bereikt hebben. Maar ook een man die vol warmte spreekt over zijn gezin. En over zijn andere enorme passie: Parkstad. Een sociaal persoon die nog midden in het leven staat en dat ook heel duidelijk uitstraalt!

Tekst en interview: Hein Smith.

Reacties