Forse daling studentenaantal dwingt Arcus tot bezuinigingen

Foto: Heerlen.Nieuws.nl

Omdat de daling van het aantal studenten op Arcus veel groter is dan werd verwacht moet het Regionaal Opleidingencentrum voor mbo-onderwijs financieel flink in de remmen knijpen. Er waren in 2016 liefst 7% minder studenten dan het jaar ervoor. Die afname van 7% leidt tot een bezuiniging van 7 miljoen euro voor de komende jaren.

Die bezuinigingen gaan niet ten koste van de innovatiemiddelen ten behoeve van de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs, laat het ROC weten. Deze middelen blijven beschikbaar, want de kwaliteit van het onderwijs is en blijft Arcus’ belangrijkste pijler.

Organisatiestructuur herbezien

De daling van het aantal studenten zal gevolgen hebben voor de personele bezetting. Zowel bij het onderwijzend- en ondersteunend personeel, alsook in het management zal moeten worden ingegrepen. Ook zal de organisatiestructuur van Arcus heroverwogen worden.

Ombuigingsprogramma

Na een voorbereidingsperiode van 3 maanden gaat Arcus het ombuigingsprogramma in maart 2017 ten uitvoer brengen. Per direct is er wel al een vacaturestop voor ondersteunend personeel van kracht.
Het College van Bestuur betrekt haar medewerkers bij het ombuigingsprogramma en zal hen informeren over wat dit concreet gaat betekenen. Op dit moment is dat nog niet inzichtelijk.