Primeur Zuyderland Heerlen: live operatie via Facebook

Foto: Zuyderland

Als eerste ziekenhuis in Nederland heeft Zuyderland op dinsdag 15 november een live operatie uitgezonden via Facebook. Iedereen kon om 09.00 uur een galblaasoperatie meebeleven in de operatiekamers van Zuyderland Medisch Centrum Heerlen. De uitzending leverde veel positieve reacties op.

Galblaasoperatie

Chirurgen Eric Belgers en Meindert Sosef gaven tijdens de operatie live antwoord op vragen van kijkers. Tijdens de stream, die ruim twintig minuten duurde, werd een galblaas verwijderd. De patiënt had vooraf toestemming verleend voor de livestream. De operatie verliep succesvol: de patiënt mag vandaag al naar huis.

Positieve reacties

De uitzending werd binnen een paar uur al 15.000 keer bekeken; bijna 400 geïnteresseerden lieten een reactie achter. De promotievideo trok vorige week al ruim 60.000 kijkers. In totaal hebben ongeveer 150.000 mensen het bericht gezien. De hoofdmoot van alle reacties is overwegend zeer positief.

De stream is tot stand gekomen door een intensieve samenwerking tussen de vakgroep Chirurgie en de afdeling Communicatie & Marketing. Het doel is om een serie van verschillende livestreams vanaf de operatiekamers te maken, waarbij interactie met de patiënt een centrale rol speelt.

De stream is hier terug te kijken.