Maandag grootste supermaan sinds 1948

Foto: Wikimedia

Morgen is het de dag van de ‘supermaan’. Dat is een volle maan die in haar ellipsvormige baan om de aarde op dat moment het dichtste bij de aarde staat.

Daarom lijkt een supermaan veel groter en sterker verlicht dan anders: voor het oog lijkt hij wel 14 procent groter en 30 procent helderder, meldt Weeronline. Voor een supermaan die even groot was als die van morgen moeten we 68 jaar terug in de tijd. In 1948 zou onze maan even groot geweest zijn als de maan van morgen. Uit berekeningen blijkt dat de maan toen precies dezelfde stand ten opzicht van de aarde had als nu.
Degenen die niet in de gelegenheid zijn om morgen een blik op de maan te werpen hoeven echter niet weer bijna 70 jaar te wachten; op 25 november 2034 staat er weer net zo’n grote supermaan aan het firmament.

Weeronline verwacht dat het verschijnsel in Limburg “met een beetje geluk tegen de avond” te zien is.
Om de supermaan te bewonderen is het het beste om direct rond de maanopkomst om 17:21 uur naar het noordoosten te kijken. Omdat die dan dichtbij objecten staat, zoals een boom of een gebouw, lijkt de maan veel groter. Dinsdagochtend rond 07.17 uur gaat ie weer onder. Ook dan lijkt de maan ineens een flink stuk groter.