Hij was in Heerlen een bekend en zeer gerenommeerd advocaat met een bloeiende praktijk. Daarnaast een bekend en sociaal geëngageerde inwoner van Heerlen, die betrokken was bij veel activiteiten. Het was dan ook een verrassend bericht in 2010: Raymond Vlecken werd voorgedragen door de gemeenteraad van Landgraaf als opvolger van de scheidende burgemeester Bert Janssen. En nu, zes jaar later, is hij begonnen aan zijn tweede ambtsperiode van zes jaar in ‘zijn’ Landgraaf. Een periode waarin meer duidelijkheid komt over een eventuele nauwere samenwerking tussen Landgraaf en Heerlen.
“Geboren 29 augustus 1966. En 25 jaar getrouwd met Wilma. Samen hebben wij twee kinderen. Onze dochter Judith (20) start binnenkort met haar nieuwe opleiding bij de Politieacademie. Onze zoon Stijn, die binnenkort 15 jaar wordt, is student. Stijn heeft 4,5 jaar gevoetbald in de jeugd van Roda JC, en speelt nu op behoorlijk hoog niveau bij Bekkerveld in de B-jeugd. Ik ga iedere keer naar zijn wedstrijden kijken. Langs de lijn heb ik het idee dat ik er sta in drie gedaantes, als vader, als voorzitter van de tuchtcommissie van de KNVB. En ook word ik uiteraard wel herkend als de burgemeester van Landgraaf!”
“Dat klopt helemaal.”
“Ik heb VWO-a, zeg maar Atheneum A, gedaan op het Bernardinuscollege in Heerlen. Vervolgens Nederlands Recht gestudeerd aan de Universiteit Maastricht. Daarna nog gestudeerd aan de Universität Trier bij het Institut für Umwelt und Technikrecht. Via de Nederlandse Orde van Advocaten heb ik het Certificaat Beroepsopleiding Advocatuur behaald. Verder heb ik nog de opleiding huurrechtadvocaat gedaan en aan de Universiteit van Amsterdam heb ik me nog gespecialiseerd als jeugdrechtadvocaat.”
“Jazeker. Eerlijk gezegd heb ik nu meer tijd voor ons gezin dan toen ik nog als advocaat werkte.”
“Duidelijk wel. Dit is een baan waarin je 24/7 paraat moet kunnen zijn. Burgemeester ben je niet tijdens kantooruren van negen tot vijf. Maar je hebt dan wel een prachtige baan, waarin je kunt proberen veel voor mensen te betekenen.”
“Nee, ik was toen niet politiek actief. Wel heb ik in Heerlen achter de schermen het CDA weleens geholpen, bijvoorbeeld met het opstellen van een kandidatenlijst.”
“Na 20 jaar actief te zijn geweest in de advocatuur heb ik mezelf de vraag gesteld of ik nog een andere stap wilde zetten. In een totaal andere richting. Wat zou je nog meer kunnen of willen? Wat is je marktwaarde? Dat soort vragen. Je maakt allerlei afwegingen en die leidden tot de sollicitatiebrief naar het burgemeestersambt in Landgraaf. Het resultaat is bekend.”
“Op een mooie tijd. Heel veel geleerd, levenservaring opgedaan en veel mensen ontmoet. Mensen met verschillende achtergronden, van allerlei verschillende niveaus. Geweldig veel ervaringen opgedaan in de advocatuur en je netwerk groeit dan flink. Dat wil ik nu samen met de wethouders inzetten voor de inwoners van Landgraaf.”
“Als burgemeester heb je een bijzondere positie. Je hangt boven de partijen. We hebben wel een apart systeem in Nederland: ik ben zowel voorzitter van de raad als voorzitter van het College van B en W. En ik ben geen ambtenaar zoals alle ambtenaren hier in het gemeentehuis. Als ik ziek ben, moet ik me in Den Haag ziekmelden. Je bent dus van meer ‘partijen’. Dat is soms handig om snel te kunnen verbinden, maar een enkele keer is het ook lastig. Soms een beetje schizofreen zelfs.”
“Een logische vraag, maar u kunt zich ook wel voorstellen dat ik die nu echt niet ga beantwoorden. Er ligt nu een rapport van BMC en we zijn in afwachting van het rapport van het onafhankelijke expertteam bestaande uit Wim Deetman, Wim Hazeu en Jan Mans. Als dat er allemaal is, zullen we eerst in het college hierover praten en een standpunt bepalen.”
“Wij moeten voor onze inwoners een betrouwbare gemeente zijn. Dat zijn we ook. Belangrijk is het behoud van lokale identiteit. En ook in de toekomst hebben mensen behoefte aan welzijn en welbevinden. Onze beraadslagingen en onze keuzes moeten daarop afgestemd zijn.”
“Dat klopt, ik ben voorzitter-president van de samenwerkende Limburgse Vastelaovens Vereniginge (SLV) en Vice President van de Närrische Europaïsche Gemeinschaft (NEG). Je kunt dus inderdaad concluderen dat ik iets met de vastelaovend heb.
In een heel andere hoek ben ik actief als voorzitter van de tuchtcommissie KNVB, district Zuid II. Dan gaat het dus om voetballers die op het veld iets hebben gedaan wat niet kan. De tuchtcommissie beoordeelt dat en legt zo nodig een straf op.”
“Open.”
“Vrijwilligheid is niet gelijk aan vrijblijvendheid.”
“Iedere inwoner van Landgraaf!”
“Ik sport te weinig.”
“De wereldpolitiek.”
“Voetbal, vastelaovend en cultuur, dat laatste heel breed.”
“Allebei.”
“Doorgaan in dit mooie ambt.”
“Gezond verder leven in een harmonieuze leefomgeving.”
“Ik kan ongeduldig zijn.”
“Gesprekken met mensen.”
“Ik kies een boek: ‘Het Geluk van Limburg’ van Marcia Luyten.”
“Het etentje.”
“Dat wordt bier.”
“Mijn vader en moeder. Zij waren complementair en in allebei herken ik mezelf.”
“Naar Santiago de Compostella wandelen.”
“Ik niet waar dat zal zijn. Maar ik heb de ambitie om gezond te blijven en te werken in een prettige sfeer.”
Dan is het tijd om afscheid te nemen, de burgemeester moet naar zijn volgende afspraak. Wij mochten ervaren hoe het is om met een burgervader te praten; warm en betrokken bij zijn gemeente en bij de inwoners. Open en eerlijk. Een gesprek met een mensenmens!