Heft van Romeins vouwmes is volgens publiek mooiste archeologische amateurvondst

Foto: YouTube Thermenmuseum

Afgelopen vrijdagmiddag werd tijdens het archeologisch congres ‘De Reuvensdagen’ in Heerlen de top-3 van de expositie ‘Tussen Scherf & Schat’ bekendgemaakt. De voorkeur van het publiek ging uit naar het heft van een bronzen Romeins vouwmes, iets dat zelden in onze Limburgse contreien wordt gevonden.

De geschatte leeftijd van het winnende ‘stuk’ ligt ergens tussen de 1700 en 1850 jaar.
Mensen konden op hun favoriete vondst zowel stemmen via Facebook als in het Thermenmuseum zelf. Daarbij kon een keuze gemaakt worden uit de 24 mooiste vondsten die ‘gescout’ waren op de ‘Tussen Scherf & Schat-dag’ in het Thermenmuseum eerder dit jaar.

Winnaars

Rens Dormans is de vinder van het Romeinse vouwmes. Met zijn metaaldetector vond hij het vouwmes in een veldje midden in een woonwijk in Herkenbosch.

Op plaats twee van deze verkiezingen eindigde Bart Schuyer, hij vond een vuurstenen pijlpunt die afkomstig moet zijn uit de periode van 2000 tot 300 voor Christus. Suzanne Schleijpen-Philippen legde beslag op de derde plaats met een 18e eeuws zwaard, dat mogelijk uit de tijd van de Franse Revolutie stamt.

Het mooiste uit Tussen Scherf & Schat

Eerder dit jaar werd in het Thermenmuseum een soort archeologische ‘Tussen Kunst & Kitsch-dag’ gehouden. Deze ‘Tussen Scherf & Schat’ trok honderden bezoekers, waaronder mensen met opvallend mooie of zeldzame vondsten. Hieruit zijn 24 schoonheden geselecteerd die vanaf juli in het Thermenmuseum zijn tentoongesteld. Het publiek kon vervolgens stemmen op de favoriete vondst.

Op herhaling

Jordy Clemens, wethouder van onder andere Erfgoed: “Met Tussen Scherf & Schat wilden wij het publiek meer betrekken bij archeologie en daar zijn wij in geslaagd, mag ik wel zeggen. De belangstelling heeft onze stoutste verwachtingen overtroffen. Archeologie leeft onder jong en oud. De vraag is ook niet óf wij Tussen Scherf & Schat gaan herhalen, maar wanneer.”

De expo “Tussen Scherf & Schat” is nog tot en met 13 november te zien in het Thermenmuseum.

Reacties