Mogelijkheid voor subsidie bij het verwijderen van asbesthoudende daken

Foto: Wikimedia

De gemeente Landgraaf herinnert via haar website iedereen nog eens aan het aankomend verbod op asbestdaken. Maar ook voor inwoners van andere gemeenten geldt dat daken waarin asbesthoudende platen, dakpannen of leien zijn verwerkt, vanaf 2024 in Nederland verboden zijn. Het verbod beschermt mens en milieu tegen de gevaren van blootstelling aan asbest.

Elke eigenaar van een gebouw of bouwdeel met een asbesthoudende dakbedekking is zelf verantwoordelijk voor het verwijderen hiervan. Daar tegenover staat wél de mogelijkheid om hiervoor subsidie aan te vragen bij de Overheid.

Waarvoor geldt het verbod en de subsidieregeling precies?

Het verbod en de subsidieregeling geldt uitsluitend voor asbesthoudende toepassingen in daken die in contact staan met de buitenlucht zoals golfplaten en dakleien. Door verwering zorgen deze toepassingen voor verspreiding van asbestvezels in de leefomgeving. Dit is de meest schadelijke toepassing voor de volksgezondheid.
Boeidelen, dakgoten en gevelpanelen worden niet gezien als dakbedekking. Ook asbesthoudend materiaal aan de binnenkant van gebouwen, zoals asbesthoudend dakbeschot of isolatiemateriaal dat onder de dakbedekking zit, wordt niet verboden. Hiervoor geldt de verplichte verwijdering dus niet, en daardoor komt het verwijderen van deze delen ook niet in aanmerking voor de subsidie.

asbest dak platenSubsidieregeling

Asbestverwijdering moet altijd vooraf gemeld worden. Eigenaren van gebouwen met asbesthoudende dakbedekking zijn zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van asbest.
Een particuliere eigenaar mag, in strikt omschreven gevallen, maximaal 35 m2 asbest(dak) zelf verwijderen, mits dat in goede toestand is. U moet daarvoor altijd contact opnemen met uw gemeente.
Particulieren die meer dan 35 m² asbest moeten verwijderen, moeten dit laten doen door een gecertificeerd bedrijf. U kunt dan gebruikmaken van de ‘Subsidieregeling verwijderen asbestdaken’, waarvoor dit jaar € 10 miljoen beschikbaar was gesteld (subsidieplafond).
Deze regeling is niet alleen voor particulieren, maar ook voor bedrijven, non-profit organisaties en overheden.
Subsidie kan dus alleen worden aangevraagd als u meer dan 35 m² asbest(dak) moet verwijderen en dit uitgevoerd moet worden door een gecertificeerd bedrijf.

Meer informatie

Meer informatie vindt u op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.