Samenwerking Veolia en Arriva om overgang soepel te laten verlopen

Foto: Arriva

Vanaf 11 december 2016 neemt Arriva het openbaar vervoer in de provincie Limburg van Veolia over. Met nog minder dan 3 maanden te gaan zitten beide vervoerders alles behalve stil. Er wordt volop samengewerkt om de overgang van Veolia naar Arriva voor medewerkers en reizigers zo soepel mogelijk te laten verlopen. Zo draagt Veolia een aantal treinstellen over aan Arriva, wordt er hard gewerkt aan uitbreiding van de werkplaats in Blerick en krijgen nieuw te starten machinisten bij Arriva alvast hun praktijkopleiding bij Veolia.

Veolia_Transport_Limburg_2Overdracht treinstellen

Eén van de zaken die geregeld moet worden, is het in goede staat overdragen van de treinstellen van Veolia naar Arriva. Voor deze overdracht moeten revisiewerkzaamheden plaatsvinden, zoals het controleren en herstellen van de laklaag van de treinen. Hiervoor zijn ook de afbeeldingen van de bekende Limburgers verwijderd.

Gevolgen verbouwing werkplaats

Tegelijk met de revisie van de treinstellen wordt ook de werkplaats in Blerick uitgebreid en aangepast om het onderhoud van het groter aantal én de langere treinen van Arriva goed te kunnen onderhouden.
Tijdens de verbouwing is slechts één onderhoudsspoor beschikbaar, waardoor de planning van de revisie van de treinen onder druk komt te staan. Terwijl voorheen in de spits alle treinen ingezet werden en na de spits de revisie ingepland werd, starten de revisiewerkzaamheden nu al vroeg in de ochtend en is de betreffende trein dus niet beschikbaar voor de dienstregeling. Hierdoor is in de ochtenspits op de Maaslijn 3 dagen per week één treinstel minder beschikbaar dan gepland en op de Heuvellandlijn 2 dagen per week. Dit betekent niet dat er een trein uitvalt, maar dat op de betreffende dagen één van de ingezette treinen minder lang is en er dus minder zitplaatsen beschikbaar zijn. Veolia zal tot het uiterste proberen om tijdens de maandagochtendspits op de Maaslijn op volle sterkte te rijden aangezien dit de drukste ochtend van de week is.

Opleiding machinisten Arriva

Een ander goed voorbeeld in de samenwerking tussen Veolia en Arriva is dat de machinisten die Arriva heeft aangenomen bij Veolia alvast hun praktijkopleiding volgen. Zo kunnen zij per direct op 11 december ingezet worden. De theorie-examens hebben de aspiranten achter de rug en momenteel
bereiden zij zich voor op hun praktijkexamen. Begin oktober zijn de aspirant machinisten klaar om zelfstandig treinen te kunnen rijden.

Verbetering Wifi in de trein

Veolia wil de kwaliteit tot aan de concessiewisseling hoog houden. Daarom wordt voor de laatste 3 maanden de Wifi in de treinen verbeterd. Moest de reiziger eerder via My Way inloggen om internet te hebben in de trein, binnenkort hoeft dat niet meer. Binnenkort is er Free Wifi in de trein en hebben reizigers gemakkelijker en beter internet tot hun beschikking.