42 maanden cel en 5 jaar rijverbod voor vluchtende automobilist

Een 34-jarige man uit België is door de rechtbank Limburg veroordeeld tot 42 maanden gevangenisstraf. Ook mag hij 5 jaar geen motorrijtuig besturen. De Belg kreeg deze veroordeling voor poging tot doodslag op 4 politieagenten en poging tot zware mishandeling van 2 andere agenten. Ook dient hij de 6 politieagenten elk € 870,- schadevergoeding te betalen.

30-km zone

De man reed op 9 november 2015 in Heerlen als bestuurder van een auto met zeer hoge snelheid door een 30-km zone. Dat viel de politie op, maar toen de politie hem een stopteken gaf om hem hierover aan te spreken, reed de man met grote snelheid weg. Hierna ontstond een achtervolging over de A76, waarbij meerdere politievoertuigen betrokken waren.

Achtervolging

Tijdens deze achtervolging bleef de man met zeer hoge snelheid rijden, daarbij diverse malen van rijstrook wisselend en meerdere keren sturend richting de politievoertuigen. Dit allemaal terwijl hij nog maar op 3 banden reed, omdat hij onderweg 1 band was verloren. De rechtbank is van oordeel dat hij daarbij de levens van de inzittenden van 2 politievoertuigen in gevaar heeft gebracht.
Aan het einde van de achtervolging, toen zijn snelheid inmiddels minder was, reed de man tegen een derde politievoertuig aan in een laatste poging aan de politie te ontkomen. Dit gebeurde met een snelheid die nog zodanig was, dat deze handeling ertoe had kunnen leiden dat de inzittenden van dit voertuig zwaar lichamelijk letsel hadden kunnen oplopen. Alleen door de manier waarop de bestuurders van de politievoertuigen hebben gereageerd en gehandeld, is voorkomen dat er meer dan alleen materiële schade is ontstaan.

De achtervolging eindigde in België en de man is door de Belgische rechter op 17 november 2015 uitgeleverd aan Nederland om voor deze feiten hier vervolgd te worden.

Lees ook:

Niet-ontvankelijk

De verdachte moest zich op de zitting van 8 augustus 2016 eveneens verantwoorden voor een aantal feiten die gepleegd zouden zijn op 2 november 2013. De officier van justitie is voor deze feiten door de rechtbank niet-ontvankelijk in de vervolging verklaard. De Belgische rechter heeft namelijk uitdrukkelijk bepaald dat de man niet is uitgeleverd voor vervolging van feiten die vóór 9 november 2015 zouden hebben plaatsgevonden. Tóch vervolgen voor deze feiten is in strijd met internationale regelgeving.

Reacties