Precies 40 jaar geleden: de val van de Lange Jan

Foto: Wikimedia

Vandaag exact 40 jaar geleden, op 21 augustus 1976, besloot mijnschoorsteen Lange Jan dat zijn laatste daad er een van verzet zou zijn.

Nadat 5 dagen eerder zijn 15 jaar jongere, maar 20 meter hogere zus Lange Lies geveld was door dynamiet, besloot Lange Jan wraak te nemen en de verkeerde kant op te vallen. Daarbij koos hij als doelwit niet alleen een hoogspanningsleiding waardoor een deel van Heerlen zonder stroom kwam te zitten, maar ook het al leegstaande kantoorgebouw waarin het ‘Bureau voor Mijnschade’ gehuisvest was.

Lange_Jan_sloop_21-8-1976

Oranje Nassaumijn I

Beide schoorstenen van de elektriciteitscentrale van de Oranje Nassaumijn I waren overbodig geworden na de sluiting van de ON I in 1974.
Het verdwijnen van deze 2 beeldbepalende ‘landmarks’ en het merendeel van de gebouwen van de mijnindustrie moest het zwarte mijnverleden definitief naar de voltooid verleden tijd verplaatsen om de groene transformatie mogelijk te maken.
Alleen het schacht- en ophaalgebouw van de ON 1, waarin nu het Nederlands Mijnmuseum zetelt, en het in 1932 gebouwde voormalige hoofdkantoor van de Oranje Nassau-mijnen aan de Kloosterweg zijn aan die destructiedrift ontsnapt.

Filmpje Cees Berkelaar

Wij ontvingen een (kort) filmpje uit 1955 gemaakt door Cees Berkelaar met beide schoorstenen nog rokend en wel, en met een goed frontaal aanzicht van het complex Oranje Nassaumijn I.