Komende dagen veel ‘vallende sterren’ zichtbaar

Foto: Wikipedia

Komende dagen zullen er veel ‘vallende sterren’ te zien zijn, dankzij de meteorenzwerm ‘Perseïden’ die op vrijdag 12 augustus 2016 zijn maximum bereikt. Deze ‘vallende sterren’ zijn het beste te zien vanaf een donkere plek, bijvoorbeeld vanuit een luie stoel in de achtertuin, indien voorhanden.

Maan spelbreker

Ook de dagen voor en na dit maximum kunnen er veel ‘vallende sterren’ worden waargenomen.
Spelbreker hierbij is echter de maan, en het feit dat het nog steeds relatief laat donker wordt. De maan is rond die datum voor ongeveer 70% verlicht waardoor de zwakke meteoren niet zichtbaar zullen zijn.
Omdat op 12 augustus de maan om 1.35 uur ondergaat en daarna minder zal storen, is het beste moment om Perseïden waar te nemen die nacht rond 3.30 uur.
Er zullen dan hier ieder uur naar schatting nog altijd ongeveer 60 meteoren van de Perseïden-zwerm te zien zijn, en zijn er samen met meteoren van andere zwermen en sporadische meteoren een 70-tal ‘vallende sterren’ per uur te zien zijn.

Vallende sterren

De Perseïden zijn brokjes steengruis van de komeet Swift-Tuttle. Zodra deze de atmosfeer van de aarde binnenkomen, verbranden ze op een hoogte van tussen de 80 en 120 kilometer en lichten daarbij fel op, waardoor het lijkt alsof er sterren bewegen of vallen.