Heroïsche ritzege Tom Dumoulin in Tour de France

Foto:

Tom Dumoulin won vandaag op heroïsche wijze de negende etappe van de Ronde van Frankrijk. De Limburger van Giant-Alpecin reed op de slotklim naar skioord Andorra Arcalis in de stromende regen weg bij zijn medevluchters en kwam alleen boven.

Dumoulin speelt geen rol in het algemeen klassement. Het was twee jaar geleden dat een Nederlander voor het laatst een rit won in de Tour. Lars Boom deed dat na een voor Nederland zegeloze periode van negen jaar.

Dumoulin, die vorig jaar op de derde dag na een val uit de Tour verdween, won afgelopen najaar twee ritten in de Ronde van Spanje. Dit voorjaar was hij al de beste in de openingsrit van de Ronde van Italië in Apeldoorn.

Dumoulin: ik heb het geflikt

Tom Dumoulin kon het amper geloven dat hij zondag de wellicht zwaarste etappe van deze Ronde van Frankrijk had gewonnen. “Het liep de eerste week voor geen meter, maar de laatste dagen ging het al iets beter. En nu heb ik het gewoon geflikt”, sprak Dumoulin kort nadat hij na een solo de finish bovenop Andorra Arcalis als eerste had gepasseerd. “Ik ben echt super-, superblij.”

Dumoulin was vroeg in koers meegegaan in een omvangrijke vluchtgroep. “Ik had goede benen, dat voelde ik vanaf het begin. Onderweg heb ik geen trap te veel gedaan. Op de voorlaatste klim had ik het even lastig. Ik besloot niet steeds mee te gaan met de ontsnappingen. Ik heb het goed getimed”, beschreef Dumoulin zijn spectaculaire zege, terwijl de regen met bakken uit de hemel viel in Andorra. “Ik had er vorige week de pest in, maar bij de ploeg zeiden ze steeds: Tom, doe gewoon je ding. Het maakt niet uit.”