Brochure geeft inzicht in ruimtelijke ordening Duitsland en Nederland

Foto: Heerlen.Nieuws.nl

Wat kun je als burger doen om je recht te halen als net over de Duits-Nederlandse grens een nieuwe fabriek, veehouderij of windmolen wordt gebouwd? Een antwoord op die vraag geeft een tweetalige brochure, die is toegesneden op Limburgse inwoners langs de Duitse grens evenals voor Duitse burgers, die vlak bij de Nederlandse grens wonen. Limburg en Duitsland grenzen over 195 kilometer aan elkaar.

De brochure geeft vooral inzicht in de ruimtelijke ordening van Nederland en Duitsland, hoe procedures voor bouwplannen in beide landen in elkaar steken en hoe een burger informatie kan inwinnen en mogelijk inspraak kan leveren. Ook wordt uitgelegd in welke mate iemand inspraak kan leveren.

Mogelijkheden verschillen

De mogelijkheden verschillen namelijk nog al eens. Bij een bouwvergunning voor bijvoorbeeld een windpark in Duitsland is beroep mogelijk, maar dan moet je wel echt belanghebbende zijn en direct in je rechten worden geraakt. Als de burger zelf niet in de buurt van het windpark woont, mag hij niet eventuele algemene overlast aan de kaak stellen. Bij andere ruimtelijke plannen is de inspraak meestal wel mogelijk maar beperkter.

Gedeputeerde Ruimte Hans Teunissen: “Het probleem is vaak ook dat de staatsinrichting tussen Nederland en Duitsland verschilt. Daardoor is het soms moeilijker te bepalen tot welk bestuur de burger zich kan richten.” In Duitsland ligt bijvoorbeeld de bevoegdheid op ruimtelijke ordening in Berlijn en in Nederland bij de provincies. De deelstaat Noordrijn-Westfalen is echter weer een stap hoger dan de provincies in Nederland, terwijl de zogeheten Bezirksregierungen in Keulen en Düsseldorf een stap lager zijn dan de provincies in Nederland.

De brochure is digitaal verkrijgbaar via de website van de Provincie Limburg.